Emekli maaşlarına ek zam duyurusu yapıldı! Yeni düzenlemeler geliyor

Emekli maaşlarına ek zam duyurusu yapıldı! Yeni düzenlemeler geliyor
Emekli ve memur maaşlarındaki yeni zam oranları netleşiyor. Temmuz ayında yapılacak olan zamlar, emekli ve memur maaşlarını etkileyecek.

Merkez Bankası, ekonomistlerle gerçekleştirdiği ankette enflasyon beklentilerini paylaştı. Temmuz zammı sonrası en düşük memur maaşı 39 bin TL'yi, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 500 TL'yi aşacak.

Emekli ve Memur Maaşlarındaki Zam Oranları Belli Oldu

Ocak döneminde SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlenmişti. Temmuz döneminde yapılacak yeni zamlar ile emekli ve memur maaşlarına yeniden zam yapılacak. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye çıkarken, en düşük memur maaşı da 32 bin 860 TL oldu.

6 Aylık Enflasyon Rakamları Belirleyici Olacak

Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon oranı netleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyon oranını duyuracak. Bu rakamlar, emekli kök maaş zammı ve memur zam oranını belirlemede önemli bir rol oynayacak.

Temmuz Ayında 3 Düzenleme Yapılacak

Ocak 2024'ün ikinci yarısında emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan 3 düzenleme ile milyonların geliri artacak. Bu düzenlemeler, emekli ve memur maaşlarında önemli artışlara neden olacak.

Emekli ve Memur Zammı Nasıl Hesaplanıyor?

SSK, Bağ-Kur emekli zammı her yıl 2 kez, Ocak ve Temmuz dönemlerinde belirleniyor. 6 aylık enflasyon rakamları doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammını belirlerken, son dönemde bu rakamlara ek olarak refah payı verilmesi dikkat çekiyor. Memur ve memur emeklisi de yılda 2 kez zam alıyor. 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından bir önceki toplu sözleşme zammının üzerine eklenen rakamlar ile memur enflasyon farkı belirleniyor. Bunun üzerine yeni toplu sözleşme zammı eklenerek memur zammı hesaplanıyor. Ocak 2024'te toplu sözleşme zammı yüzde 15 olarak uygulanmıştı. Temmuz döneminde bu rakam yüzde 10 olacak.

6 Aylık Enflasyon Rakamları Belli Oldu

Merkez Bankası, Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 3 ve yüzde 2,54 olarak belirlendi. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2333,06'ya yükselmesi bekleniyor. Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 25,47 olarak hesaplandı. Bu rakamlar doğrultusunda emekli ve memur zammı tablosu netleşti.

Temmuz ayında yapılacak olan zamlar, emekli ve memur maaşlarında önemli artışlara neden olacak. En düşük memur maaşı 39 bin TL'yi, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 500 TL'yi aşacak. Mevcut durumda 37 bin 220 TL olan ortalama memur maaşı da yaklaşık olarak 45 bin TL olacak. Bu düzenlemeler, milyonlarca emekli ve memurun gelirini önemli ölçüde artıracak.