Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN ile para gönderip alanlar dikkat: Büyük cezası var

Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN ile para gönderip alanlar dikkat: Büyük cezası var
Maliye Bakanlığı, IBAN hesapları üzerinden yapılan işlemlere odaklanarak denetimlerini güçlendiriyor. Vergi cezalarından kaçınma amacıyla vatandaşlar arasında ihbarlar artmaya başladı.

İhbarlar sadece IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla sınırlı kalmıyor. IBAN hesaplarını başkalarına kiralayanlar ve yakın çevresine kullanımı için IBAN sağlayanlar da rapor ediliyor.

Maliye'nin kayıt dışılıkla mücadele kapsamındaki ilk adımı, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

İşletmeler ve Kişiler İhbar Ediliyor

Maliye'nin IBAN denetimleri başlamasıyla birlikte, IBAN aracılığıyla tahsilat yapan işletmeler ve bireyler, vatandaşlar tarafından ihbar edilmeye başlandı.

Maliye'nin IBAN denetimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Maliye'nin bu adımının önemli olduğunu vurguladı.

Hangi Sektörlerde Daha Fazla Kullanılıyor?

Tolu'ya göre, IBAN ile tahsilat en çok perakende sektöründe, gece eğlence mekanlarında, lüks restoranlarda, güzellik merkezlerinde ve birçok hizmet sektöründe tercih ediliyor.

Alıcıların IBAN'a yönlendirilmesi, işletmelerin vergi kaçırmak veya kredi kartı komisyonlarından kaçınmak amacıyla tercih ettiği bir yöntem. Ancak, bankaların bu işlemleri Maliye ile paylaşması unutulmamalı.

Maliye'nin İzleyeceği Yol Haritası

Maliye, IBAN ile tahsilat yapan işletme sahiplerini tek tek çağırarak izah isteyecek ve belgelerini inceleyecek.

Vergi mükellefi olmadığı halde IBAN üzerinden işlem yapanlar da tespit edilecek ve gerekli adımlar atılacak.

Cezai İşlemler ve Yasal Süreçler

IBAN ile tahsilat yapanların fatura veya benzeri belge düzenlememeleri durumunda cezai işlemler başlatılacak. Ayrıca, IBAN kiralama işi yapanlar da yasal süreçlerle karşı karşıya kalacaklar.