MEB'den son dakika duyurusu! İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri dikkat: Tamamen değişti

MEB'den son dakika duyurusu! İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri dikkat: Tamamen değişti
Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" çerçevesinde yeni bir müfredat hazırlık sürecine girdiğini duyurdu.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 9 dersin öğretim programı ile ortak metin, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 10 dersin öğretim programı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 7 dersin öğretim programı 26 Nisan'da kamuoyunun görüşüne sunuldu. Bu taslaklar, 10 Mayıs'a kadar askıda kaldı ve bu süre zarfında 67 bin 284 görüş ve öneri toplandı.

Görüş ve Önerilerin Değerlendirilmesi

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" için iletilen geri bildirimlerin öğretim programlarına yansıtılması amacıyla ilgili komisyonlar, tüm görüş ve önerileri tasnif edip değerlendirdi. Bu süreçte elde edilen yeni müfredat taslağı, Talim ve Terbiye Kurulunun onayına sunuldu. Öğretmenlerden gelen 38 bin 865 görüş ve öneri, sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ve diğer eğitim paydaşlarından gelen 28 bin 419 görüş ile birleşti. Böylece, toplamda alınan geri bildirimlerin yüzde 58'i öğretmenlerden, yüzde 42'si ise diğer paydaşlardan geldi.

Görüşlerin Dağılımı ve Değerlendirilmesi

Gelen geri bildirimlerin üçte biri ortak metin üzerine, altıda biri ise okul öncesi eğitim programına yönelik oldu. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, bu süreçte iletilen tüm görüş ve önerileri değerlendirdi. Askı süreci boyunca, her gün ilgili komisyonlar ve genel müdürlükler ile paylaşılan bu geri bildirimler, müfredatta bazı genel düzenlemelere yol açtı.

Yeni Müfredatın Onay Süreci

Toplanan 67 bin 284 görüş ve öneri, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkeleri doğrultusunda değerlendirildi ve öğretim programlarına yansıtıldı. Yeni müfredat taslağı, 26 dersin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" öğretim programları, 16-22 Mayıs tarihleri arasında kurul gündeminde yer alarak görüşüldü ve Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçti.

Yeni Müfredat Erişime Açıldı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan yeni müfredatı resmi olarak onayladı. Böylece, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" tüm aşamalardan geçerek "https://mufredat.meb.gov.tr" adresinde erişime açıldı. Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıfta uygulanmaya başlanacak.

Bu yeni eğitim modeli, kademeli olarak hayata geçirilerek eğitimde köklü değişiklikler getirmeyi hedefliyor. Tüm paydaşların katkılarıyla şekillenen bu yeni müfredat, Türkiye'nin eğitim sistemine yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.