2023 Kıdem Tazminatı tavanı ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?

2023 Kıdem Tazminatı tavanı ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?
Emeklilikte Yaşa Takılanlarda kıdem tazminatı araştırmaları başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili yapmış olduğu açıklamadan sonra Kıdem Tazminatı araştırmaları hız kazandı. Peki 2023 Kıdem Tazminatı tavanı ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?

2023 Kıdem Tazminatı tavanı ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?: Kıdem Tazminatı almak için İş Kanunu'na tabi olan çalışanların aynı işverene bağlı olarak bir veya birden fazla işyerinde minimumun 1 yıl çalışmaları gerekmektedir. Bu şartı sağlayanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Peki kıdem tazminatı  almak için diğer koşullar neler?

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN KOŞULLAR 

Kanunda bir çalışanın kıdem tazminatı alması için gereken şartları şu şekilde geçmektedir;

  • İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25 / II maddesinde düzenlenen “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri” dışında bir sebeple işten çıkartılması ve
  • İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık” ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması gibi koşullar aranmaktadır.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Asgari ücrete yapılan zam sonrasında asgari ücretin kıdem tazminatı tavanı 2023 yılında 10 bin 8 TL olacaktır. Asgari ücretli çalışan bir vatandaşın 5 yıl aynı işyerinde çalışması ile kıdem tazminatı tutarı şu anda 32 bin 355 TL'dir. Bu tutar yeni yıldan itibaren 50 bin TL'ye kadar çıkarılacaktır.

Asgari ücrete zam gelmesi ile birlikte kıdem tazminatı da yeni yılda değişecek. Çünkü kıdem tazminat tutarı asgari ücrete göre belirlenmektedir. Kıdem tazminatı yeni yılda yeni asgari ücrete göre yeniden hesaplanacaktır. Peki kıdem tazminatı tutarı nasıl hesaplanır?

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yargıtay kıdem tazminatı hesaplaması ile ilgili yakın bir zamanda şu açıklamayı yapmıştı;

Yargıtayın açıklamasına göre kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin brüt ücreti dikkate alınmalıdır. Kıdem tazminatı işçinin fiilen eline geçen ücret üzerinden değil sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksınız belirlenen brüt  ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacaktır şekline açıklama yapılmıştır.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verilmiştir; “Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.” denildi.