En düşük emekli maaşı 15 bin lira olabilir! Özgür Erdursun duyurdu

En düşük emekli maaşı 15 bin lira olabilir! Özgür Erdursun duyurdu
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretin 20 ile 21 bin TL arasında olabileceğini belirtti.

Ayrıca, en düşük emekli maaşının 15 bin TL’ye çıkarılacağını ifade eden Erdursun, memur maaşlarına da yüzde 10 zam yapılacağını öngördü. Erdursun, Habertürk canlı yayınında emekli, memur ve asgari ücret zammına ilişkin açıklamalarını paylaştı.

IMF’nin Önerisi ve Etkileri

Erdursun, IMF’nin Türkiye’ye asgari ücreti yüzde 14 artırma önerisinde bulunduğunu belirtti. IMF, “Hedeflenen enflasyonun altında bir artış yapın ki fiyatlar artsın ve enflasyon hedefinize ulaşın” diyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer şekilde önerilerde bulunduğunu ifade eden Erdursun, bunun Türkiye’nin kredi notunu etkileyebileceğine dikkat çekti.

Asgari Ücretin Geleceği

Erdursun’un yaptığı hesaplamalara göre, IMF’nin önerisi doğrultusunda asgari ücret 17 bin TL’den yüzde 14 artırılırsa 19 bin 383 TL’ye çıkacak. Eğer hedeflenen enflasyona göre bir artış olursa, asgari ücretin 20 bin TL olabileceğini belirtiyor. Kendi görüşüne göre, asgari ücretin 20 bin TL ile 21 bin 250 TL arasında bir seviyeye yükselebileceğini vurguladı. İlginç bir şekilde, yapay zeka tahminleri de asgari ücretin 24 bin ile 25 bin TL arasında olacağını öne sürdü.

Emekli Maaşlarında Beklentiler

Erdursun, mevcut en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olduğunu, bunun da yüzde 20’lik bir artışla 15 bin TL’ye ulaşacağını öngördüğünü dile getirdi. Bu artışların, genel olarak maksimum yüzde 20 civarında olacağını düşündüğünü belirtti. Geçmişteki artışların daha yüksek oranda olduğunu hatırlatan Erdursun, bundan sonra bu oranların daha makul seviyelere düşeceğini ifade etti.

Memur Maaşlarına Yüzde 10 Zam

Erdursun, memurların maaşlarına yapılacak artışın yüzde 10 olacağını ve SSK ile BAĞ-KUR emeklilerine ise yüzde 13,5 ila 15 arasında bir artış yapılacağını öngördüğünü belirtti. Bu durumda en düşük emekli maaşının yüzde 20 artışla 15 bin TL’ye ulaşacağını vurguladı.