EYT'de 1999 öncesi ile 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur prim ve gün sayısı ayrımı netleşti! Üç ayrım var

EYT'de 1999 öncesi ile 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur prim ve gün sayısı ayrımı netleşti! Üç ayrım var
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), son döneme girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen çalışmalarda alanında uzman ve etkin kişilerce kurulan komisyonun yakın tarihte açıklayacağı detaylar netleşmeye başladığı öğrenildi.

EYT'de 1999 öncesi ile 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur prim ve gün sayısı ayrımı netleşti! Üç ayrım var - SSK ve Bağ-Kur kapsamında ye alan EYT'lileri bekleyen prim gün sayısında kritik viraja girildi. Detayların yavaş yavaş belli olduğu değerlendirme tahminleri açıklandı. Bakan Bilgin'in de ifade ettiği gibi Aralık ayında Meclis'e intikal edecek yasa teklifinin, Bakan Nebati'nin açıklamalarına göre 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların bütçeye ek olarak 147 milyar lira yük olacağı bilgileri geçtiğimiz hafta kamuoyuna yansıdı. SGK uzmanlarının hesaplamaları milyonlarca kişinin aklını karıştırdı. Başlangıçta 1,5 milyon kişinin emekli edileceği, kademe kademe ilerleme usulü takip edilerek sayısının 5 milyona yaklaşması öngörülüyor. İddialar odağında gelişen aktarımların bu yönde genel kanıya hakim olduğu söyleniyor.

Geçtiğimiz günlerde prim gün sayısı ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir. Çalışma Bakanlığı her insanımızın yanındadır' diyerek hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamaması adına kapsamlı çalışmaların yürütüldüğünü dile getirmişti.

Hükümet yetkilileri ve ilgili bakanlığın çalışmalarından anlaşıldığı üzere hiçbir EYT'linin mağdur edilemeyeceği anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kurmayları, 20 yıllık iktidarları boyunca hiçbir zaman vatandaşı mağdur etmedi ve etmeyecektir.

PRİM GÜN SAYISINA GÖRE EMEKLİ AYLIĞI

EYT dosyasında çözümün tamamlanması ardından kamuoyuna aktarılacağını burada emeklili yaşında çözüm aşamasına gelindiğini dile getiren Bakan Bilgin, 'Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla ya da başka bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız' demişti.

Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrası SGK, Bağ-Kur ve Emekli kapsamı içinde yer alan EYT'lilerin prim gün sayısı ön plana çıkacak. 5000 prim günü olanla 9000 prim güne sahip kişilerin EYT'den emekli olmasıyla aralarındaki tek farkın emekli maaşı olacağı anlaşıldı. Prim gün sayısında eşitleme olmayacağı söyleniyor.

STAJ VE ÇIRAKLIK EYT KAPSAMINA GİRECEK Mİ?

Staj ve çırakların Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına girmeyeceği ancak belirli hususların yerine getirilmesi anında girme ihtimali olabilir. İşe başlama tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olan stajyer ve çıraklarda 18 yaş kuralına dikkat edilecek.

ÜÇ AYRIM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT çalışmalarında son noktaya geldiği detayların netleşmeye başladığı belirtildi. Üç ayrım maaş hesaplamasında etkili olacak. Üç dönem esas alınacak. 1999 öncesi 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası dönem değerlendirilecek. Böylelikle üç ayrı hesaplama yapılmış olacak. Emekli olmayı hak eden kişi sayısı belli olunca maliyet hesaplamaları netleşecek. Emekli maaş rakamı ve bütçeye bedeli de ortaya çıkacak.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Aralık ayından TBMM yoğun mesai harcayacak. Sadece Emeklilikte Yaşa Takılanlar değil aynı zamanda bütçe boyutu da ele alınarak Genel Kurul sonrası komisyonda görüşmelerin ana konusu bütçe boyutu ele alınacağı, düzenlemenin yasalaşması ardından Bakan Nebati'nin de açıkladığı üzere 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek EYT'de akıllara takılan tek soru maaşlar ne zaman yatacak? Sorusunun yanıtı henüz açıklanmadı. Tahminlere göre Şubat ayında ilk maaşlar hesaplara yatacak.