EYT'de 2000 öncesi 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur üç ayrı emekli maaşı hesabı öne çıktı! Üç dönem netleşti

EYT'de 2000 öncesi 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur üç ayrı emekli maaşı hesabı öne çıktı! Üç dönem netleşti
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), son düzlüğe girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gitti. Uzman ve yetkili kişiler tarafından kurulan komisyon kısa süre içinde detayları açıklayacak.

EYT'de 2000 öncesi 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur üç ayrı emekli maaşı hesabı öne çıktı! Üç dönem netleşti - SSK ve Bağ-Kur olan EYT'liler prim günü, sigortalılık süresi ve giriş tarihine göre belirlenecek olan emeklilik maaşında alanında uzman kişilerce tahminler geldi. Bakan Bilgin, Aralık ayında Meclis'e intikal ettirilecek dediği EYT teklifi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek açıklaması milyonlarca kişiye umut ışığı oldu. Şimdi akıllarda tek soru EYT emekli maaşı ne kadar olacak? Öne çıkan üç dönem var.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), çalışmalarında yeni gelişme yaşandı. Bakan Bilgin ile Nebati bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la beraber görüşmeye gitti. Masada görüşülecek konunun EYT olduğu söyleniyor. Beklentiler ışığında düzenlemenin hayata geçeceği tarih önceden Bakan Nebati tarafından açıklanmıştı. 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek EYT'de maaş hesabı devreye girdi. İlk etapta emekli şartları sağlayıp emekli olacak kişilerin Şubat ayında ilk emekli maaşını alacağı söyleniyor. Detayların yavaş yavaş belli olduğu konuda değerlendirme tahminleri açıklanmaya başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında yürütülen ekip çalışmasında ortaya atılan ayrı bir iddia, bütçeye maliyeti 147 milyar lira olacağı belirtildi. Kamuoyuna yansıyan aktarım büyük yankı uyandırmıştı. SGK uzmanları hesaplamaları milyonlarca kişinin aklında yeni soru işaretlerini uyandırdı. Bütçenin yüksek maliyeti maaşlara etkisi nasıl olacak? Sorusu merak edilmeye başladı.

EMEKLİ MAAŞINDA PRİM GÜN SAYISI DETAYI

Bakan Bilgin, emeklilik dosyasının tamamladığında kamuoyuyla paylaşılacağını belirtmişti. SSK ve Bağ-Kur kapsamında EYT bekleyenlerin prim gün sayısında kritik viraja girildi. Prim gün sayısı farklılığında tek fark emekli maaşı hesabı olacak. Gün sayısında eşitleme olmayacağı söyleniyor. Gün sayısı farklı olan vatandaşların emekli maaşı da farklı hesaplanacak.

ÜÇ AYRI DÖNEM HESABI

Bakanlıkça hazırlanan çalışmada en önemli konu başlıkları arasında maaş hesaplaması var. EYT'liler emekli oldukları tarih sonrası prim ve kazanç boyutlarına göre maaşları belirlenecek. Böylelikle üç dönem öne çıkıyor. 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası hizmetler için asgari aylık kuralları uygulanacak. En düşük prim esasında kazanç yüzde 70'de az olmayacak. 2000-2008 arası dönemde oran asgari ücretin yüzde 35'ine düşürüldü. 2008 sonrası dönem asgari ücretin yüzde 35'i uygulanacağı söyleniyor. Yükümlü oldukları kişi sayısına göre oran yüzde 40'dan az olamıyor.

Başvuru yapan emeklilik üç dönem için 'tam aylık' hesabı yapılacak. Sonraki dönemlerde de çalışma süresi toplam prime bölünerek 'kısmi aylık' tutarı hesaplanacak.