İhtiyaç Kredisi Faizlerinde Düşüş: 7 Hafta Önce Kredi Alanlar Pişman!

İhtiyaç Kredisi Faizlerinde Düşüş: 7 Hafta Önce Kredi Alanlar Pişman!
Son dönemde kredi faiz oranlarında yaşanan dalgalanmalar, ihtiyaç kredisi kullananları etkiliyor. 7 hafta önce kredi alanlar, faiz oranlarının düşmesiyle daha düşük faiz avantajını kaçırdıkları için pişmanlık yaşıyor.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranlarında Sert Düşüş

2024'ün son çeyreğine yaklaşırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, ihtiyaç kredisi faiz oranları 7 hafta içinde 5,7 puan gerileyerek yüzde 77,9'dan yüzde 72,2'ye düştü. Bu düşüş, kredi almak isteyenler için büyük bir fırsat sunarken, yakın geçmişte yüksek faizle kredi alanlar için ise ciddi bir maliyet farkı doğurdu.

Mevduat Faizlerinde İniş Çıkışlar

Türk Lirası (TL) mevduat faizlerinde de ılımlı bir seyir izleniyor. 1-3 ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 59,3 seviyesine gerilerken, ticari kredi faiz oranları ise yüzde 59,7 olarak kaydedildi. Bankalardaki TL mevduat miktarında yüzde 0,29 azalma görülerek 10 trilyon 608 milyar lira seviyelerine düştü. Bu durum, yatırımcıların döviz ve diğer enstrümanlara yönelmesine neden oldu.

Kredi Hacmi Büyüyor

Taksitli ticari kredi hacmi ve kredi kartı bakiyelerinde artış kaydedildi. Taksitli ticari krediler 1 trilyon 685 milyar lira seviyesine çıkarken, kredi kartları bakiyesi 2 trilyon 59 milyar liraya ulaştı. Toplam kredi hacmi ise 29 Ağustos itibarıyla 14 trilyon 120 milyar lirayı aşarak, bir önceki yıla göre yüzde 41,16 artış gösterdi.