Milyonlarca emekli bu haberi bekliyordu! 2023 yılı en düşük emekli maaşı için ilk rakam verildi

Milyonlarca emekli bu haberi bekliyordu! 2023 yılı en düşük emekli maaşı için ilk rakam verildi
2023 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarının 22 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından gözler emekli aylıklarına çevrildi. En düşük emekli maaşının 2023 yılında ne kadar olacağı merak edilirken beklenen rakam ortaya çıktı.

Milyonlarca emekli bu haberi bekliyordu! 2023 yılı en düşük emekli maaşı için ilk rakam verildi - Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 kez bir araya geldiği toplantılarda 2023 yılı asgari ücret miktarı için anlaşamamış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 22 Aralık tarihinde bir araya gelinen toplantıdan beklenen karar çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Aralık 2022 tarihinde 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarını 8 bin 506 lira olarak açıkladı. Açıklanan rakam ardından gözler emekli maaş zammına çevrildi. 

ASGARİ ÜCRET 2023 YILI İÇİN BELİRLENDİ

2023 yılı asgari ücret  brüt 10 bin 8 lira, net olarak da 8 bin 506 lira oldu. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, verilen ücrette işçi başına 250 TL devlet desteği verilecek. 2022 Temmuz ayına göre asgari ücret yüzde 54,6 artmış oldu. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer bağımsız çalışanlar Sosyal Sigortalar kurumu (BAĞ-KUR) ile memur emeklilerin merakla beklediği 2023 emekli aylığı zammıyla ilgili yeni bir gelişme gündeme geldi.

2023 YILI EMEKLİ MAAŞI MİKTARI HAKKINDA İDDİA

2023 yılı emekli aylıklarında en düşük maaşın belirlendiği iddia edildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Ocak'ta açıklayacağı aralık ayı enflasyonu ile birlikte maaşlara enflasyon farkları netleşecek ancak memurlarda olduğu gibi emeklilerde de ek zam beklentisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da yaptığı açıklamalarda emeklilere ve memurlara bir refah payının geleceğinin sinyalini vermişti.

EMEKLİNİN EN DÜŞÜK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kulis iddialarına göre enflasyon artışının dışında farklı bir zam beklentisi bulunuyor. Seyyanen bir iyileştirme ve refah payı eklenmesi hem de taban maaş artışı şeklinde iyileştirmeler bekleniyor. Memur emeklileri için toplu sözleşme artışına da ilave gelebileceği iddia edilirken özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 3 bin 500 lira olan taban maaşının yükseltilmesi de söz iddialar arasında yer aldı. Bu kapsamda yüzde 54,7'lik oranın emekliler için de uygulanması şeklinde bir bilgi yer aldı. Dolayısıyla en düşük BAĞ-KUR esnaf emeklisi maaşı 5 bin lirayı geçecek. Taban maaş artırılırsa seyyanen artış ile tamamlanacak. 2000 öncesi SSK emeklisinin en düşük maaşı ise 7 bin liraya yaklaşmış olacak. Ortaya atılan iddiaların ardından gelecek açıklama merakla beklenirken emekli aylıkları 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak enflasyon oranlarının ardından kamuoyuna duyurulacak.