Sigara tiryakilerine 3 Ekim duyurusu yapıldı! Sigara fiyatlarına rekor zam geldi: Kimse bu kadar zam beklemiyordu

Sigara tiryakilerine 3 Ekim duyurusu yapıldı! Sigara fiyatlarına rekor zam geldi: Kimse bu kadar zam beklemiyordu
Sigara kullananlara çok önemli bir duyuru yapıldı. Yapılan duyuruda sigaraya rekor zam geldiği belirtilerek ayrıntılar da paylaşıldı.

Sigara fiyatları, son bir ay içinde iki kez zam gördü. Eylül ayının başında hemen hemen bütün sigara gruplarına 5 TL’lik zam gelen sigara fiyatları, ekim ayının başında da bir grup sigara çeşidine daha 5 TL zamlandı. Peki, hangi sigara markaları zamlı, hangileri zamsız? Sigara fiyatları neden artıyor? 

 

FİYATLAR NEDEN ARTIYOR? 

Sigara fiyatlarını etkileyen birçok husus var. Bunlardan ilki şirketlerin oldukça yüksek bir kâr oranıyla çalışması olmaktadır. Sigara şirketleri maliyetleri her ne kadar fazla olmasa da, ürün fiyatlarını oldukça yüksek tutmaktadır. Bu durum ise fiyatları net bir şekilde etkilemektedir.

Diğer bir etken ise alınan vergilerdir. Sigara fiyatlarının yaklaşık yüzde 80’i vergiden oluşmaktadır. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) olarak iki kalemde alınan bu vergiler, sigara fiyatlarını sürekli yükseltmektedir. Özellikle ÖTV, her yıl enflasyon oranında artırılmaktadır.

Bir diğer etken ise döviz kurlarıdır. Sigaranın hammaddesi olan tütünün büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Dolayısıyla döviz kurlarındaki artış, tütün maliyetlerini de artırmaktadır. Bu da sigara fiyatlarını yukarı çekmektedir.

ÖZGÜR AYBAŞ'TAN ZAM AÇIKLAMASI 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özgür Aybaş, diğer sigara grupları ve alkollü içeceklere de zam geleceğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Bir grup sigara çeşidine 5 lira zam geçişi oldu. Diğer gruplara da zam yolda. Alkollü içkiler zammı da eli kulağında"