Tarım Desteklerinde Yeni Dönem: Mazotun Tamamı, Gübrenin Yarısı Devletten

Tarım Desteklerinde Yeni Dönem: Mazotun Tamamı, Gübrenin Yarısı Devletten
Türkiye’de tarımsal üretimi artırmak ve çiftçileri desteklemek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir destekleme modelini hayata geçirdi.

Bakan İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarına göre, 13 stratejik ürün ve yem bitkisi için mazotun tamamı, gübrenin ise yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Bu yeni model, bitkisel üretim planlamasında büyük bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Yeni Destekleme Modeli ile Stratejik Ürünlere Özel Destek

Bakan İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde 1 Eylül itibarıyla devreye alınan bitkisel üretim planlaması ile tarım sektöründe verimliliği artırmayı hedeflediklerini belirtti. Yeni destekleme modeliyle tüm tarımsal ürünlere temel destek adı altında mazot ve gübre desteği verileceğini açıklayan Yumaklı, 13 stratejik ürün ve yem bitkileri için ise bu desteğin iki katına çıkacağını belirtti. Bu stratejik ürünler arasında hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, patates ve soğan bulunuyor. Üreticiler, bu ürünleri belirlenen havzalarda yetiştirdiklerinde, mazotun tamamı ve gübrenin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

2025-2027 Dönemi İçin Geçerli Olacak

Yeni destekleme modelinin, 2025-2027 dönemini kapsadığını ifade eden Bakan Yumaklı, çiftçilerin hangi ürünü ektiklerinde ne kadar destek alacaklarını 3 yıl boyunca net bir şekilde bileceklerini vurguladı. Mazot ve gübre desteği, planlama kapsamına alınmayan diğer ürünler için de geçerli olacak ve temel destek olarak uygulanacak.

Ayrıca, su kısıtı olan bölgelerde belirlenen ürünlerin yetiştirilmesi durumunda, gübre desteği de yüzde 100’e çıkacak. Bu şekilde üretim yapan çiftçilere nakdi ödeme yapılacağı, böylece sistemde daha önce yaşanan sıkıntıların giderileceği belirtildi.

Bakan Yumaklı, ayrıca önceki yıllarda uygulanan ayni destek sisteminin çiftçilerden gelen talepler doğrultusunda nakdi desteğe çevrildiğini ifade etti.

Gıda Fiyatlarındaki Artışa Karşı Önlemler

Toplantıda, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara da değinen Bakan Yumaklı, fahiş fiyat artışlarına karşı yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak, üreticilerin üzerine düşeni yaptığını vurguladı. Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, özellikle etiket değişikliklerinin sık yaşandığı dönemlerde uygulanan denetimlerin devam ettiğini açıkladı.

Bu yeni modelle, tarımsal üretimde verimliliği artırmayı ve çiftçilerin maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, aynı zamanda gıda fiyatlarında da denge sağlamayı amaçlıyor.