Ücretli Öğretmenlere Zam Tepkisi: Öğretmenlere yüzde 25 maaş zammı yapılacak!

Ücretli Öğretmenlere Zam Tepkisi: Öğretmenlere yüzde 25 maaş zammı yapılacak!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinde % 25 artış yapılacağını duyurdu. Bu karar ücretli öğretmenler ve sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı. Ücretli öğretmenler kadrolu atama ve eşit haklar talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, ek ders ücreti karşılığında görev yapan ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde % 25 oranında artış yapılacağını duyurdu. Bu karar, ücretli öğretmenler ve sendikalar tarafından yetersiz ve adaletsiz bulunarak tepkiyle karşılandı.

Ücretli Öğretmenlerin Durumu

Türkiye’de yaklaşık 76 bin ücretli öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenler, kadrolu atama beklerken, ihtiyaç duyulan branşlarda derslere giriyorlar. Ancak, kadrolu öğretmenlere göre çok daha düşük bir ücret alıyorlar. Üstelik, ders saati üzerinden imzaladıkları sözleşmeleri gereği, öğretim yılı sona erdiğinde veya ara tatillerde işsiz kalıyorlar.

Ücretli öğretmenler, haftada 36 saat üzerinden ders ücreti almaktadırlar. Saat ücreti 70 lira olan ders ücretleri üzerinden ayda 10 bin 557 lira maaş alıyorlar. Bu da asgari ücretin biraz altında bir rakam. Kadrolu bir öğretmenin en düşük maaşı ise 22 bin lira. Üstelik, kadrolu öğretmenlerin emeklilik, sağlık, izin gibi hakları da var.

Zam Kararı Ne Anlama Geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı zam kararıyla birlikte, ücretli öğretmenlerin saat ücreti 87 lira 50 kuruşa yükseltilecek. Böylece, ayda 36 saat ders yapan bir ücretli öğretmenin maaşı 13 bin 196 liraya çıkacak. Bu da asgari ücretin 1.794 TL fazlası oluyor. 

Ancak, bu zam kararı ücretli öğretmenleri memnun etmedi. Çünkü, bu zam sadece ek ders ücretine yapıldı. Yani, ücretli öğretmenlerin sigorta primleri, vergileri ve diğer kesintileri aynı kaldı. Ayrıca, bu zam sadece haftada 36 saat ders yapanlar için geçerli. Özellikle branş derslerine giren öğretmenler bu kadar da alamıyorlar. Çünkü onların ders saati sayısı daha az olduğu için aldıkları maaş da daha az oluyor.

Ücretli Öğretmenler Ne İstiyor?

Ücretli öğretmenler, zam kararını yetersiz ve adaletsiz buluyorlar. Onların tek isteği var: Kadrolu atama ve eşit haklar. Ücretli öğretmenler, eğitim fakültesi mezunu veya formasyon sahibi olmalarına rağmen, kadrolu atama beklemek zorunda kalıyorlar. Bu süreçte de güvencesiz ve zor koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar.

Ücretli öğretmenler, kadrolu atama yapılmadığı sürece, en azından kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olmak istiyorlar. Bunlar arasında, sigorta primlerinin tam yatırılması, vergi indirimi, izin hakkı, emeklilik hakkı, sağlık hakkı, performans değerlendirmesi, mesleki gelişim gibi haklar var.

Sendikaların Tavrı

Ücretli öğretmenlerin durumuna duyarsız kalmayan sendikalar da tepkilerini dile getirdiler. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ücretli öğretmenlerin kadrolu atama taleplerini desteklediklerini belirtti. Aydoğan, “Ücretli öğretmenlik uygulaması derhal sonlandırılmalı ve ücretli öğretmenler kadroya alınmalıdır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da ücretli öğretmenlere yapılan zammın yetersiz olduğunu söyledi. Yalçın, “Ücretli öğretmenlere yapılan zam, kadrolu öğretmenlerle arasındaki farkı kapatmaktan uzak. Ücretli öğretmenlerin mağduriyeti giderilmeli ve kadrolu atama bekleyenlerin hakları korunmalıdır” diye konuştu.