Uzmanlardan Hayati Uyarı: Arsa Alıp Ev Yapma Hayali Kuranlar Dikkat!

Uzmanlardan Hayati Uyarı: Arsa Alıp Ev Yapma Hayali Kuranlar Dikkat!
Kovid-19 pandemisi ve son dönemde yaşanan depremler, arsa ve tarla alımına olan ilgiyi artırdı. Türkiye genelinde gayrimenkul satışları rekor kırarken, konut dışı yatırımların önemli bir kısmını arsa ve tarlalar oluşturdu.

2023 yılında toplam gayrimenkul satışları 2 milyon 949 bine ulaşırken, bunun 1 milyon 723 bini arsa, tarla, iş yeri ve diğer taşınmazlardan oluştu.

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, arsa ve tarla yatırımlarında dolandırıcılık olaylarının arttığına dikkat çekti. Özcan, "Yüksek meblağların konuşulduğu bu alan, kötü niyetlilerin de ilgisini çekiyor. Özellikle kırsal alanlarda dolandırıcılık hadiseleri yaygınlaşmaya başladı" dedi.

Kaporalar Buharlaşıyor

Son dönemde kırsal yörelerdeki tarlalara olan ilginin artmasıyla dolandırıcılık vakalarının yaşandığını belirten Özcan, yatırımcıların satın alınacak araziyi görmeden, yerinde ve resmi kurumlarda inceleme yapmadan alım yaptıklarını, bu nedenle büyük parasal kayıplar yaşandığını söyledi.

Özcan, arsa ve tarla yatırımlarının dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirterek, yatırımcıların mimar, inşaat mühendisi, gayrimenkul danışmanı veya şehir plancısı gibi ilgili meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgileri doğrulatmalarını önerdi. Ayrıca, satıcıdan tapu kayıt örneği veya takyidat belgesi istemenin önemine vurgu yaptı.

Resmi Kurumlardan Bilgi Alınmalı

Arsa ve tarlaların ne kadarına hangi bina türünün yapılabileceğinin, emsalin ve çekme mesafelerinin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, bölgede imar planı yapılması sonrasında kamuya bırakılması gereken parsel bölümlerinin gerekli terklerinin yapılıp yapılmadığının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, kırsal alanlarda yapılaşma furyasının başladığını belirterek, emlak sitelerinde "üzerine konteyner koymaya uygun, villa yapmaya uygun" gibi teşvik edici ifadelerle yayınlanan ilanların arttığını söyledi. Yüksel, tarım alanlarının ve zeytinliklerin imara açılamadığını, arazinin bölünebilir olmasının yapı yapılabileceği anlamına gelmediğini vurguladı.

Arsa Alırken Belediyeye Danışın

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, arsa yatırımının konuttan daha zor ve karmaşık olduğunu belirterek, "Arsa en iyi getirisi olan yatırımdır ancak çok risk de barındırır. İmarlı yer bir anda imarsız yere dönüşebilir. Bu konulara dikkat edilmelidir" dedi.

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, arsa ve tarlalara yüksek talepten yararlanmak isteyen fırsatçıların vatandaşlara maket üstünden satış yapmak istediğini söyledi. Altınkök, "Yatırımcılarımız bu gibi durumlara kanmamalı, maket üzerinden arsa veya tarla almamalı" şeklinde konuştu.

Bu uyarılar ışığında, arsa ve tarla yatırımlarında dikkatli olunması, dolandırıcılığa karşı tedbirli davranılması büyük önem taşıyor. Yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yaparak, resmi kurumlarla iletişime geçmek ve uzman görüşlerinden yararlanmak, yatırımcıların mağduriyet yaşamalarını önleyecektir.