60 ay 5 bin TL yeni doğan çocuk yardımı şartları neler? Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır?
Yeni çocuk yardımı 2025 ödemeleri, ebeveynler ve anne-baba olmak isteyenler tarafından araştırılıyor. Doğum yardımına ilişkin 633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişikliğe gidiliyor. 1., 2. ve 3. çocuğa göre değişen tutarlarda yapılan yeni doğan çocuk yardımı şartları merak ediliyor. Peki, 60 ay 5 bin TL yeni doğan çocuk yardımı şartları neler? Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? İşte, konuya dair detaylar...
1. Çocuk Yardımı 2025 Ne Kadar?
Çocuk doğum yardımı başvuru işlemleri yakından takip ediliyor. Çocuk sayısına göre değişen tutarlarda ailelere yapılan doğum yardımının ne kadar olduğuna yönelik araştırmalar sürüyor. Peki, çocuk yardımı şartları neler? Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? İşte, detaylar...
2. Doğum Yardımı Ne Kadar, Kaç TL Oldu?
Genel Kurulda kabul edilen önergeye göre, düzenlemeyle Türk vatandaşlarına 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocukları için başvuru yapılması ve Türkiye'de ikamet ediyor olmaları koşuluyla:
- 1. çocuk: Tek seferlik 5.000 TL
- 2. çocuk: Aylık 1.500 TL (5 yaşına kadar, toplam 60 ay)
- 3. ve sonraki çocuklar: Aylık 5.000 TL (5 yaşına kadar, toplam 60 ay)
Bu tutarları, Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranını geçmemek üzere belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Doğum yardımı ödemeleri, muhtaçlık şartı aranmaksızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yapılacak. Bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynak, genel bütçeden aktarılacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.
3. 1., 2. ve 3. Çocuk Yardımı Aylık Tutarı
- İlk çocuk: 5.000 TL (Tek Sefer)
- İkinci çocuk: 1.500 TL (60 ay)
- Üçüncü ve üzeri çocuklar: 5.000 TL (60 ay)
4. Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi"nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, çalıştıkları kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında bulunanların Türkiye’de bulunmaları halinde, herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurması mümkündür.
Doğum Yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince kimlik ibrazıyla PTT şubelerinden çekilebilmektedir.