BM’nin Üyeleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ü de Başkenti Olarak Tanıdı

BM’nin Üyeleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ü de Başkenti Olarak Tanıdı
BM ve 140'tan fazla ülke, Filistin'i ve Doğu Kudüs'ü başkent olarak tanıdı! Barış ve adalet için büyük adım. Detaylar için tıklayın!

Lübnan'ın Hollanda nezdindeki elçisi Abdel Sattar Issa, Lahey'deki Barış Sarayı'nda gerçekleştirilen Uluslararası Adalet Divanı'ndaki müzakerelerde söz alarak, Birleşmiş Milletler ve onun 140'tan fazla üyesinin Filistin devletini ve Doğu Kudüs'ü onun başkenti olarak tanıma kararlılığını vurguladı.

Bu buluşmada, Issa, Orta Doğu'da barışın tesisi ve Filistin halkına adaletin sağlanması adına Divan'a destek çağrısında bulundu.

bmnin-140tan-fazla-uyesi-filistin-devletini-ve-dogu-kudusu-baskenti-olarak-tanidi-1708619963-4663.webp

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın çözümüne yönelik ikili müzakerelere herhangi bir engel oluşturacak 'sapkın argümanlar' ile Uluslararası Adalet Divanı'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yönlendirme yapmaktan kaçınması gerektiğine işaret etti. Hukukun, siyasi eğilimlerin önüne geçerek adil bir zemin oluşturduğunu belirtti.

thumbs-b-c-07bf21c642cd8ec8d12a9ce286062539.jpg

İsrail’e Suçlamalar

Issa, İsrail'in 1967 yılından bu yana Filistin topraklarını yasa dışı bir şekilde işgal ederek ve toprakları ilhak etmeye yönelik adımlar atarak uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekti. Bu eylemlerin, İsrail'in saldırganlık suçu işlediğinin altını çizdi.

İşgal Altındaki Bölgelerden Çekilme Çağrısı

Lübnan ve Birleşmiş Milletler'in geniş bir kesiminin Filistin devletini ve onun Doğu Kudüs'ü başkent olarak kabul ettiğini anımsatan Issa, İsrail'in işgal altındaki bölgelerden çekilmesi ve yerleşim birimlerini sonlandırması gerektiğini vurgulayarak, Filistin'e yönelik tazminat ödemesinin zorunluluğunu dile getirdi.

thumbs-b-c-7e79ee686bbb0f1a6110ee7a310bab72.jpg

Kalıcı Barış İstemi

Bu bağlamda, Issa'nın ifadeleri, Orta Doğu'da kalıcı barış ve adaletin sağlanması yolunda uluslararası toplumun birleşik duruşunun önemini yansıtmaktadır.

İsrail ve Filistin arasındaki uzun süregelen çatışmanın çözümüne dair küresel çapta bir çaba ve kararlılık sergilenmektedir.