Bu sabah acı haber duyuruldu! Hayatını kaybetti

Bu sabah acı haber duyuruldu! Hayatını kaybetti
Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın vefatı, Türkiye'de jeofizik biliminin önde gelen isimlerinden birinin kaybı olarak büyük üzüntü yarattı.

Kalafat, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde uzun yıllar boyunca değerli katkılarda bulundu.

Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın Hayatı ve Kariyeri

Doğan Kalafat, 26 Mayıs 1959'da Van Erciş'te doğdu. Jeofizik alanında eğitimini tamamladıktan sonra, 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde sismolog olarak göreve başladı. Burada, sismoloji laboratuvarında önemli roller üstlendi ve jeofizik biliminin gelişimine katkıda bulundu.

Akademik Kariyeri ve Çalışmaları

Kalafat, kariyerinde Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürlüğü gibi önemli görevler üstlendi. Ülkede ve uluslararası düzeyde birçok sismik olayın analizini yaparak, deprem risklerini değerlendirme konusunda önemli adımlar attı. Özellikle, Türkiye'de uydu sistemleriyle yapılan geniş bant sismik fay araştırmalarına öncülük ettiği bilinmektedir.

Bilimsel Katkıları ve Çalışma Alanları

Kalafat'ın çalışmaları, "Deprem Yerinin Belirlenmesi", "Sismogramın Analizi ve Okunması", "Sismik Ağın Kurulması ve Büyüklük Denklemlerinin Hesaplanması", "Fay Düzlemi Çözümü ve Moment Tensör İnversiyon Çalışmaları", "Makrosismik Araştırmalar" gibi geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Jeolojik saha gözlemleri de dahil olmak üzere, jeofizik bilimine dair pek çok önemli konuda çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Son Veda ve Anma Töreni

Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın vefatı, akademik camiada derin bir boşluk yaratmıştır. Yarın, Fatin Gökmen Konferans Salonu'nda düzenlenecek olan törenle anılacak olan Kalafat'ın cenazesi, Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecektir.