Ehliyette devrim yapıldı! Tamamen değişiyor: Artık bu şekilde olacak

Ehliyette devrim yapıldı! Tamamen değişiyor: Artık bu şekilde olacak
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarını yükseltmek amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlığı içinde olduklarını açıkladı.

Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ilgili detayları paylaşan Tekin, bu yönetmelikle birlikte ehliyet alacak adayların eğitimlerinin daha da iyileştirileceğini belirtti.

Eğitim Standartlarının Yükseltilmesi Hedefleniyor

Tekin, trafik kazalarının azaltılması konusunda Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumlulukları bulunduğunu vurguladı. "Eğitim konusu da çok önemli," diyen Tekin, "Ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı vardı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ile bu konuyu istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar." ifadelerini kullandı.

Yeni Yönetmelik Taslağı Hazır

Yeni yönetmelik taslağının bitme aşamasına geldiğini belirten Tekin, "İmzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekecek. Bu yönetmelik, standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir." dedi. Türkiye’de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavlarının yapıldığını belirten Tekin, bu standartların yeni yönetmelikle daha da yükseltileceğini ifade etti.

Direksiyon Sınavlarında Değişiklikler Yapılacak

Tekin, yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında bazı değişiklikler yapılmasının planlandığını söyledi. Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının getirilmesi bekleniyor. Bu uygulamanın güvenlik açısından önemli olduğunu vurgulayan Tekin, "Kimliğini değiştirerek başkasının sınava girmesini engelleyecek bir sistem oluşturuluyor. Kişinin kimliğiyle doğrulama yapılarak sınava alınacak." dedi.

Yeni Sınav Güzergahları

Tekin, direksiyon eğitiminde sınav yapılan güzergahların genişletilmesi ve alternatif güzergahların ilave edilmesi planlandığını belirtti. Bu değişikliklerle sürücülerin gerçek trafik koşullarında sınav yapmasının amaçlandığını ifade eden Tekin, "Sürücünün akan trafiğin içerisine girebileceği bir sınav yapılması planlanıyor." dedi.

Paralel Park ve U Dönüşü Manevraları

Paralel park aşamasında sürücü adaylarına 2 deneme hakkı verilmesi bekleniyor. Tekin, "Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Eğitimlerin tamamının buraya yoğunlaşmasına sebep olan bir maddeydi. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek." dedi. Ayrıca, direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesi planlanıyor.

Eğitmenlere Hizmet İçi Eğitim

Eğitim veren öğreticilere de yeni yönetmelikte yer verileceğini belirten Tekin, "Eğitim veren usta öğreticilerimizin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulması, yönetmelik değişikliğinde olması bekleniyor." ifadesini kullandı. Bu yönetmelik çıktığında, usta öğreticiler ve sınav yapıcılar bu eğitimi alacaklar ve her 10 yılda bir bu eğitimleri yenilemeleri gerekecek.

Engelliler İçin Düzenlemeler

Tekin, engelli kursiyerlerin direksiyon sınavlarında yaşadıkları sorunlara da değinerek, "Engelli kursiyerlerin hepsinin farklı engel durumları söz konusu. Bir aracı her engelliye uygun hale getiremiyoruz. Bu yüzden, ehliyet almak isteyen engelli bireylerin kendi araçlarıyla eğitim ve sınavlara katılabilmeleri için bir düzenleme yapılması planlanıyor." dedi. Engelli vatandaşların, kendilerine uygun araçlarla eğitim alabilmeleri ve sınav yapabilmeleri için bu araçları kiralayabilecekleri bir sistem oluşturulması öneriliyor.