Kartlarla rekor harcamalar! Vatandaşlar ekonomik zorluklara rağmen alışverişte hız kesmiyor!
Ekonomik zorluklarla mücadele eden vatandaşlarımızın harcamalarının artış göstermesi, ekonomik aktivitenin canlanması adına önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Vatandaşlarımızın kartlara olan talebinin yükselmesiyle birlikte, perakende sektöründe de hareketlilik gözlemleniyor.
Düşen alım gücü, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak adına finansal araçlara başvurmalarına sebep oluyor. Bu durum, bankaların kredi ve banka kartı kullanımında artış yaşamasına neden olurken, tüketici harcamalarının da ivme kazanmasını sağlıyor.
Yükseliş büyük dikkat çekti!
Vatandaşlar, düşen alım gücü karşısında kartları kullanmaya yönelerek Eylül ayının ilk haftasında rekor düzeyde harcama yaptı. Kredi ve banka kartlarıyla gerçekleştirilen harcamalar, okulların açılmasıyla birlikte yıllık bazda reel olarak %51 artarak 191.1 milyar liraya ulaştı.
Kredi kartı faizlerindeki artışlar, seçim sonrasında atılan adımlarla birlikte gerçekleşse de 1 Eylül haftasında kartlı harcamalar 191.1 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıla göre %140 artışın dikkat çekici olduğunu belirterek önlemler alınacağını ifade etti. Kartlı harcamalarda reel artış ise %51 olarak kaydedildi. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim harcamaları nominal olarak %345.45, reel olarak ise %199.74 artarken, döviz kurlarına duyarlı harcama kalemlerindeki iki katına varan yükselişler dikkat çekti.
Okulların açılması etkiledi
Okulların açılmasıyla birlikte Eylül ayının ilk haftasında kartlı harcamalar önemli ölçüde artış gösterdi. Eğitim harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre 11.6 milyar liraya yükselerek nominal olarak %345,45, enflasyondan arındırıldığında ise reel olarak %199,7 artış kaydetti. Veliler, bu yıl eğitim harcamalarında neredeyse 3 katı daha fazla ödeme yapmak durumunda kaldı.
Aynı şekilde giyim ve ayakkabı harcamalarında da okulların açılmasının etkisi görüldü. Bu kategoride geçen yılın aynı dönemine göre kartlı harcamalar %111,7 arttı ve reel olarak %61,5 artış yaşandı.