Meteoroloji haritası değişti! Ankara, İstanbul ve Bursa için alarm verildi: O saatlere dikkat edin

Meteoroloji haritası değişti! Ankara, İstanbul ve Bursa için alarm verildi: O saatlere dikkat edin
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yayımlanan yeni hava durumu haritası, ülke genelinde etkili olan sağanak yağışlar hakkında uyarılarda bulunuyor.

Özellikle İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağışlar, günlük yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Sarı ve turuncu kodlu uyarılar, vatandaşları tedbirli olmaya çağırıyor.

Bursa'da Sağanak Yağışın Etkileri

Bursa'da sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur, özellikle Mudanya ilçesi ve şehir merkezinde ciddi olumsuzluklara yol açtı. Mudanya'da kaldırımlar ile caddeler arasında oluşan su birikintileri, caddelerin göle dönmesine neden oldu. İşe gitmek üzere evden çıkan vatandaşlar, otomobillerinde ve toplu taşıma araçlarında zorluk yaşadı. Güzelyalı Mahallesi ve Bursa-Mudanya Caddesi üzerinde biriken su, trafikte aksamalara yol açarken, Osmangazi ilçesindeki İvazpaşa Mahallesi'nde sel suları esnafa zorlu anlar yaşattı. Çekirge Mahallesi'nde ise sel suları, dükkan önlerinde ve yollar üzerinde ciddi hasara yol açtı.

İstanbul'da Yağışların Etkisi

İstanbul’da sıcak hava dalgasının ardından başlayan yağışlar, sabah saatlerinde ani bir şekilde etkili olmaya başladı. Taksim Meydanı gibi merkezi bölgelerde de etkili olan yağmur, vatandaşların hazırlıksız yakalanmasına neden oldu. Yağışlar, vatandaşların korunmak için binaların altına sığınmalarına yol açtı. İstanbul'da AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, şehirde yağışların hafta sonuna kadar devam etmesi ve yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Yeni Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde hava durumu hakkında kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Ankara çevreleri, Mersin'in doğusu, Adana'nın güney ve batısı ile Hatay'ın kıyı kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görüleceği bildirildi. Karadeniz kıyıları, Artvin, Kars, Ardahan ve Erzurum'un kuzey kesimlerinde ise yağışların kuvvetli olacağı belirtildi. Bu bölgelerde sel, su baskını ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Sıcaklık ve Rüzgar Durumu

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor. İç ve kuzeybatı kesimlerde sıcaklıklar, mevsim normallerinin altında olabilir. Rüzgarlar ise genellikle kuzey yönlerden hafif ve ara sıra orta kuvvette esmesi öngörülüyor. Ancak Marmara’nın güneybatısı, Kıyı Ege, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu’nun batısında rüzgarların kuvvetli olacağı, 40-60 km/saat hızlara ulaşabileceği bildirildi. Bu bölgelerde rüzgarın neden olabileceği olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edildi.

Turuncu ve Sarı Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ordu ve Samsun için turuncu uyarı verirken, Artvin, Erzurum, Giresun, Kars, Kastamonu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Zonguldak, Bartın, Ardahan ve Düzce için ise sarı uyarı yaptı. Bu uyarılar, olası meteorolojik olaylara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ve gerektiğinde tedbirlerin alınmasını kapsıyor.