Resmi Gazete'de yayımlandı! Vergi Usul Kanunu'nda değişikliğe gidildi! 5 bin TL altı alışverişlerde artık o belge gerekmeyecek

Resmi Gazete'de yayımlandı! Vergi Usul Kanunu'nda değişikliğe gidildi! 5 bin TL altı alışverişlerde artık o belge gerekmeyecek
3 Aralık tarihli Resmi Gazete kararına göre Verdi Usul Kanunu'nda değişikliğe gidildiği açıklandı. Yapılan bu değişiklik ile birlikte 5 bin TL alışverişlerdeki zorunlu belglerin ortadan kaldırıldığı ifade edildi.

Yayınlanan bu tebliğe göre mükelleflerin yüklerini en az seviyeye indirecek şekilde düzenlemelerin gerçekleştirileceği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu düzenlemenin ardından yapılan açıklamada bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerinde 5 bin TL üzeri alışverişlerde elektronik ortamda Ba-Bs formları ile birldirdikleri ifade edildi. 

Bu düzenlemenin geçen sene getirilerek 5 bin liranının altında olan mükelleflerin belirli ibareler ile durumu açıklaması ve belirtmesi gerektiği ifade edildi. Fakat bugün yayınlanan Resmi Gazete kararına göre 5 bin liranın altında olan e-belgeler ile satışlarını ya da alışlarını gerçekleştiren Ba-Bs formlarına gerek kalmayacağı ifade edildi. 

Toplu bir şekilde bakıldığı zaman toplamda 1,6 milyon mükellefin bulduğu ve gelen yeni tebliğ ile birlikte bu durumun mükellefleri son derece rahatlatacağı ifade edildi. Sayılara baktığımız zaman Ba formu veren 1,4 milyon mükellefin bildirim yapmayacağı belirtilirken Bs forumunu göndermesine gerek kalmayacak mükellef sayısı ile 1,5 olarak açıklandı. 

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ şu şekildeydi;

 

MADDE 1- 4/2/2010 tarihli ve 27483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396)’nde yer alan “149” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 170/A” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin “1-KAPSAM” başlıklı bölümünün 1.2.7. numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıda yer alan 1.2.8. numaralı bent eklenmiştir.

MADDE 3- Aynı Tebliğin “3-BİLDİRİMLERİN VERİLME ŞEKLİ VE DOLDURULMASI” başlıklı bölümünün 3.2.4. numaralı bendi örnekleriyle birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI! 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından konu ile ilgili açıklama geldi. Sosyal medya hesabından paylaştığı yazılı açıklama şu şekilde verildi; 

"Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Tebliğ ile tüm alış veya satışları 5 bin TL’nin altında olan ya da alış veya satışlarını e-Belgelerle gerçekleştiren mükelleflerin Ba-Bs formu verme yükümlülüklerini kaldırdık. Bu düzenleme ile her ay Ba-Bs formu veren 1,6 milyon mükellefimizden 1,5 milyonu artık bu formları vermeyecek. Bakanlık olarak mükelleflerimizin ve mali müşavirlerimizin iş yükünü azaltan uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceğiz." 

Bu paylaşım ile birlikte yeni tebliğ vatandaşlara açıklanarak resmi olarak da yayınlanmış oldu.