Saat 11:42'de 13 il için alarm verildi! Dün 2 kişi hayatını kaybetmişti: Çok acil önlem alın

Saat 11:42'de 13 il için alarm verildi! Dün 2 kişi hayatını kaybetmişti: Çok acil önlem alın
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 ili gök gürültülü sağanak yağışlar için sarı kodla uyardı.

Ordu ise turuncu kodla uyarıldı. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Bolu, Samsun, Amasya, Ordu, Tokat ve Sivas çevrelerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Diğer bölgelerde ise az bulutlu ve açık hava tahmin ediliyor. Dün, Ordu ve Muş'ta sağanak yağış sonrası oluşan sel suları, Hatice Kocakoç (83) ve Nazar Karataş (20) adlı iki kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Doğu Karadeniz ve Samsun’un Doğusunda Kuvvetli Yağışlar

Meteoroloji 12 ili gök gürültülü sağanak yağışlara karşı sarı kodla uyarırken, Ordu'yu turuncu kodla uyardı. Yağışların Doğu Karadeniz ile Samsun’un doğusu, Ordu, Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege kıyıları, İç Anadolu’nun doğusu ve Orta Karadeniz’de rüzgarın kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Hava Sıcaklıklarında Değişiklik Bekleniyor

Batı, güney ve iç kesimlerde hava sıcaklıklarının 1 ila 4 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması, Doğu Anadolu'nun doğusunda ise 2-4 derece azalarak mevsim normallerine dönmesi bekleniyor. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege kıyıları, İç Anadolu’nun doğusu ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde ise kuvvetli (40-60 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

Ordu’da Sağanak Yağış Felaketi

Ordu’da gün içinde aralıklarla yağan sağanak yağış, iki ilçede su baskını, heyelan ve hasara neden oldu. Çaybaşı ilçesinde sel sularına kapılan 83 yaşındaki Hatice Kocakoç hayatını kaybetti. İkizce ilçesinde de yağış etkili oldu. İlçenin içinden geçen derenin debisi yükseldi, Fatih, Merkez, Kocaman, Beylerce, Kutluca, Bolluk ve Kurtköy mahallelerinde heyelanlar meydana geldi. Şenbolluk Mahallesinde hayvancılıkla uğraşan Dursun Aşçı’nın iki ineği sel sularına kapılarak öldü. Sel nedeniyle bazı mahalle yolları kapandı, yollardaki araçlar ise balçık ve çamura saplandı.

Muş’ta Sel Felaketi

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Bahçe köyünde sağanak yağış sonrası oluşan sel sularına kapılan 20 yaşındaki Nazar Karataş hayatını kaybetti. Bahçe köyünde meydana gelen bu trajik olay, sel felaketinin ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlgili Kurumların Uyarıları

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, beklenen kuvvetli yağışlara karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. Özellikle risk altındaki bölgelerde yaşayan vatandaşların, olası sel ve heyelan tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Meteoroloji, hava durumu tahminlerini düzenli olarak takip etmeyi ve yerel yetkililerin uyarılarına uymayı tavsiye etti.