Son dakika bitmeden diğeri başladı! Türkiye geneli Eyyam-ı bahur geliyor: Tarih belli oldu

Son dakika bitmeden diğeri başladı! Türkiye geneli Eyyam-ı bahur geliyor: Tarih belli oldu
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında Türkiye’yi etkisi altına alacak olan eyyam-ı bahur sıcaklıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bu yıl, eyyam-ı bahur dönemi, sıcak havaların yanı sıra Doğu Akdeniz'de oluşacak alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığı taşıyor. Tağıl, bu dönemle ilgili detayları ve iklim krizinin etkilerini değerlendirdi.

Eyyam-ı Bahur Sıcaklıkları ve Yağış Durumu

Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında yaşanacak eyyam-ı bahur sıcaklıklarının etkili olacağını belirtti. Temmuz sonunda kısmen rahatlama görülen hava koşullarının ardından, ağustosun ilk haftasında sıcak hava dalgasının etkisi altına girileceği öngörülüyor. Ancak bu yıl, bu sıcak dönemin, Doğu Akdeniz'de yaşanacak alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme ihtimali bulunuyor. Bu durum, sıcaklıkların yanı sıra yağışları da beraberinde getirebilir.

Türkiye'nin Isınan İklimi ve Sıcaklık Rekorları

Tağıl, Türkiye'nin dünya genelinde iklim krizi açısından en şiddetli yaşanan bölgelerden biri olduğunu ifade etti. Son 13 aydır, özellikle Ege Bölgesi'nde sıcaklık rekorları kırıldığını belirtti. Geçen yılın haziran ayından itibaren dikkat çeken sıcaklık artışlarının, bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığını aktaran Tağıl, bu durumun ülke genelinde kuraklığı artırdığını söyledi. Ayrıca, 22 Temmuz’da küresel ortalama yüzey sıcaklığının rekor seviyeye ulaştığını da vurguladı.

Kuraklık ve Yağışların Etkileri

Türkiye'de kuraklık seviyelerinin en yüksek düzeyde olduğunu belirten Tağıl, kuraklığın yüksek sıcaklıklarla daha da şiddetlendiğini kaydetti. Yaz mevsiminin en sıcak günlerini tanımlayan eyyam-ı bahur döneminin, 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağını belirtti. Sıcak hava dalgaları ve kuvvetli rüzgarların, orman yangınlarına yol açabileceğini ifade eden Tağıl, şiddetli sağanak yağışların yazın başında etkili olduğunu ve bu durumun devam ettiğini belirtti.

İklim Krizinin Küresel Etkileri

Tağıl, iklim krizinin sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer etkiler yarattığını vurguladı. Isınan yeryüzünün, termal konveksiyonları artırarak yağış bulutlarının oluşmasına ve yağışların düşmesine neden olduğunu söyledi. Kuzeybatıdan ve kuzeyden gelen serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğumasına ve yağışlara yol açabiliyor. Bu durum, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmek için her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor.