Süt ürünlerine gelmesi beklenen zam hakkında ilk açıklama geldi!

Süt ürünlerine gelmesi beklenen zam hakkında ilk açıklama geldi!
Bugün TÜİK tarafından açıklanan verilerin ardından süt ve süt ürünlerine zam geleceği konuşulmaya başlamıştı. Konu hakkında merak edilenler artarken Türk Veteriner Hekimleri Birliği açıklama yaptı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, üretimin bu denli düşmesinin ve de süt ve süt ürünlerine yakın zamanda beklenen zammın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Hem üreticiye destek verilmesi konusunda önemli konulara değinildi hem de marketlerde de fiyatların sabit kalması konusunda denetimlerin başlaması gerektiğinden bahsetti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ali Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu; 

ÜĞRETİMİN DESTEKLENMESİ ACİLEN GÜNDEME GELMELİ 

Günden günde maliyetinin arttığı çiğ sütün güncel fiyatının da 11 TL olduğunu açıklayan Eroğlu, “Uzun vadeli hayvancılık politikaları hazırlanırken her zaman ifade ettiğimiz gibi özellikle süt ve et üretiminde destekleme sistemi değiştirilmeli, elektrik, yem v.s gibi girdi fiyatları gerçekçi olarak değerlendirilerek, süt üretim maliyetini düşürecek desteklemeler girdiler üzerinden yapılmalıdır. Özellikle yem fiyatları kontrol altına alınmalıdır. Ancak yem hammaddesinde dışa yani dövize bağımlı olduğumuz için hayvancılık için bitkisel üretimin desteklenmesi acilen gündeme getirilmelidir” dedi. 

MARKETLER DE KONTROL ALTINDA TUTULMALIDIR 

Üreticinin maliyetler açısında destek görmesinin gerektiğinden bahseden Eroğlu,  “Süt fiyatlarını enflasyonu kontrol altında tutmak amacı ile yükseltmemek, yarın, çok yakın bir gelecekte, zaten düşme eğiliminde olan süt üretimini daha da düşürecek, piyasada süt miktarı düştüğü için de fiyatlar aşırı artacak, süt ve süt ürünleri orta gelir grubu da dahil olmak üzere özellikle alt gelir grubundaki vatandaşlarımızı etkileyecektir” dedi ve devam etti, 

“Ancak süt referans fiyatı 8 TL iken, ucuz marketlerde 1 litre süt perakende olarak 17-18 TL’den satılmaktadır. Türkiye hayvancılığının daha da gerilememesi, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi, gençlerimizin, çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmesi için fedakarlık sadece üreticiden istenmemeli, marketler de kontrol altında tutulmalıdır. Bu, serbest piyasa şartlarına müdahale etmek değil, ülkemiz insanının üreticimiz de dahil olmak üzere yeterli hayvansal protein alabilmesi, sağlıklı beslenebilmesi için alınması gereken acil tedbir olacaktır.” şeklinde konuştu. 

Önümüzdeki süreçte büyük zamların ortaya çıkacağının konuşulması ile birlikte gelecek olan zamların da hangi boyutlarda olacağı ve de önlemlerin alınıp alınmayacağı merak konusu oldu.