7 Aralık Resmi Gazete'de yönetmelik kararları yayımlandı

7 Aralık Resmi Gazete'de yönetmelik kararları yayımlandı
Bugün Resmi Gazete'de yürütme ve idare bölümünde yer alan yönetmelikte perakende ticaret, TMMOB'ya yönelik ve çevresel yönetim hakkında yönetmelik değişiklikleri duyuruldu.

7 Aralık Resmi Gazete'de yönetmelik kararları yayımlandı - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının yer aldığı sayılı karar gece saatlerinde açıklandı. Birçok konuda yönetmelik değişikliği oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tersane, Tekne İmal ve Çekek yerlerinin çevresel yönetimi hakkında yönetmeliğin amacı, Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatı kapsamında iç sular hariç olmak üzere Ülkemiz kıyı alanlarında faaliyet gösteren tersane, tekne imal ve çekek yerlerinde inşa, tadilat ve/veya bakım onarım faaliyeti sonucu ortaya çıkan ve deniz kirliliğine ve deniz tabanında birikim oluşturarak uzun sürede ekosistem tahribatına sebebiyet veren kirleticilerin çevresel yönetimine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmelik, Tersane, tekne imal ve çekek yerlerinin yürütmekte olduğu proseslerin çevresel açıdan iyileştirilmesi, temiz üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması, proseslerin deniz çevresine olan etkilerinin izlenmesi, balast sedimanı alım tesislerinin kurulması ve yapılması gereken raporlamaları kapsar.

PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR

Perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelik değişikliğinde, ek madde eklendi. Veri paylaşımı Perakende ticaretin etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkan sağlanması amacıyla, gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlüdür. Bu veriler ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilir. Veri aktarımının usul ve esasları Bakanlıkça belirlenerek ilgili zincir mağazalara bildirilir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları Tescil Yönetmeliğinde LİHKAB yönetmeliği geldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliğinin 1 inci maddesinde yer alan 'kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerden talep halinde ve tavsiye niteliğinde' ibaresi 'talep edilmesi halinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Odalar tarafından' şeklinde değiştirilmiştir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kimya Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan 'Polimer Mühendisliği ve Biyoproses Mühendisliği' ibaresi 'Polimer Mühendisliği, Biyoproses Mühendisliği, Genetik ve Biyomühendislik' şeklinde değiştirilmiştir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Peyzaj Mimarları Odası Ana Yönetmeliğinin, Ücretsiz doğum iznine ayrılmış kadın üyeler, isteğe bağlı olarak, izin süresi içerisinde durumlarını yazılı olarak belgelemeleri koşulu ile, bu süre zarfındaki üyelik ödentisinden muaf tutulurlar.