Bakan Bozdağ: Anayasa Mahkemesini adeta insan hakları mahkemesine dönüştürdük

Bakan Bozdağ: Anayasa Mahkemesini adeta insan hakları mahkemesine dönüştürdük
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, temel hak ve hürriyetlerin kamu gücüyle ihlal edilmesine karşın AYM'ye bireysel başvuru sonrası getirileri açıkladı.

Bakan Bozdağ: Anayasa Mahkemesini adeta insan hakları mahkemesine dönüştürdük - TBMM Genel Kurulunda Adalet Bakanlığının 2023 yılına ait bütçe görüşmelerinde gündeme dair açıklamalarda bulunan Bozdağ, şehit Piyade Komando Binbaşı Mehmet Duman'a Allah'tan rahmet dilerek konuşmalarına başladı. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bütçe görüşmelerinde Meclis'te yaşanmasını istemediği olayı ele alıp sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti hükümeti döneminde demokrasinin ileri seviyeye çıktığı, yargıda tarafsız ve bağımsızlığın sağlandığını, adil yargılanma ve hukukun üstünlüğüne dair olumlu adımların atıldığını belirtti. Demokrasi açısından insan haklarında köklü reformlar yaptıklarını söyleyen Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin adeta insan hakları mahkemesine dönüştürdüklerini söyledi.

DARBECİ ENGELLEMESİNİ BİZ KALDIRDIK

Bakan Bozdağ, Kamu Denetçiliği Kurumu üzerinden şikayetleri incelemek adına, 'Yaptığımız bu demokratik adımlarla, yasama, yürütme ve yargıyla ilgili bütün devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık. Artık bugün devleti sadece Meclisimiz, idari yargı değil her bir vatandaşımız bilgi edinme hakkıyla, KDK'ye başvurarak, bunları da kullanmakta.' ifadelerini kullandı.

Hak aramada ciddi engellemelerin olduğu, 12 Eylül askeri darbesi sonrası darbecilerin yargılanmasına ilişkin engelleyici yasağı kaldırdıklarını belirtti. 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz darbecilerinin yargı önünde hesap vermesini sağladıkları aktardı.

YARGI SİVİL AYRIMINA BİZ SON VERDİK

Türkiye'de ikili yargı sistemine değinen Bakan Bozdağ, 'Anayasa Mahkemesini adeta bir insan hakları mahkemesine dönüştürdük. Bir yandan Askeri Yargıtay, diğer yandan Yargıtay. Bir yandan Danıştay, diğer yandan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi vardı.Türkiye'de iki devlet görüntüsü veren askeri yargı-sivil yargı ayrımına biz son verdik. Yargı birliğini biz sağladık. Düne göre yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı daha kötü bir noktada. Adalet bakanının görünen bir davaya müdahale etme hakkı, yetkisi yoktur. Daha önceki dönemlerde adalet bakanlarının Cumhuriyet savcılarına dava açma emri verme hakkı ve yetkisi vardı. Onu da biz kaldırdık. ' dedi.

 

Başörtü düzenlemesinde ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair yasayı AK Parti hükümetinin koyduğunu hatırlatan Bozdağ, ilk sefa suç haline biz getirdik diyerek hatırlatmada bulundu.