Emekli maaşlarına zam ve ikramiye müjdesi ne zaman gelecek? Uzman isimden flaş yorum

Emekli maaşlarına zam ve ikramiye müjdesi ne zaman gelecek? Uzman isimden flaş yorum
Emekli maaşlarına yapılacak zam ve ikramiye ile ilgili son gelişmeleri bu haberde bulabilirsiniz. Meclis açıldı, yasa teklifi çalışması devam ediyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli mesajlarını verdiler. Yeminli Mali Müşavir Emin Yılmaz’ın değerlendirmelerini okuyun.

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği zam ve ikramiye müjdesi için gözler Meclis’e çevrildi. Meclis dün itibariyle açıldı ve emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeye ilişkin yasa teklifi çalışması iki bakanlığın bünyesinde sürüyor. Meclisin ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’den de emeklilere yönelik mesajlar geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşından önce emekliye zam müjdesi gelir mi sorusuna “İnşallah” yanıtını verdi ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ı işaret etti. MHP lideri Bahçeli ise “Çalışmaların kısa sürede sonuç vermesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Peki, yasa teklifi Meclis’e ne zaman gelecek? Yılbaşından önce bir zam yapılır mı? Yapılırsa ne kadarlık bir artış olacak? Bu soruların yanıtlarını Yeminli Mali Müşavir Emin Yılmaz’a sorduk.

“Yeni yıla kadar bekleyeceğiz gibi görünüyor”

Yılmaz, yılbaşından önce emeklilere zam yapılıp yapılmayacağı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Orta vadeli programda yıl sonu enflasyon verisi yüzde 16.5 olarak açıklanmıştı. Buna göre emeklilerimizin maaşları hesaplanıyor. Ama şu an Ekim ayına hep işaret ediliyordu. Daha doğrusu sayın cumhurbaşkanı, maliye bakanı ve çalışma bakanı bunlarla ilgili yıl sonuna kadar emeklilerin maaşlarıyla alakalı bir iyileştirme yapılmasıyla ilgili bir çalışmanın içerisinde olunduğunu söylüyordu.

Ama Ekim ayında geldik, meclis açıldı ve meclise bir torba yasa hazırlığı olacak ama bunun içerisinde olup olmayacağı şu an için net değil. Yıl sonuna eğer kalırsa o zaman emeklilerimiz ne kadar maaş alacak? Bununla alakalı baktığımız zaman; memur emeklisi 9 bin 876 lira alıyordu, yüzde 16.5’lik bir artışta 14 bin 766 lira olacak. SSK Bağ-Kur emeklisi de şu anki enflasyon verileri tahmini olarak 7 bin 500 liradan 10 bin 332 liraya çıkması söz konusu olabilir.”

“Cumhuriyet ikramiyesinin somut bir dayanağı yok”

Emeklilere verilecek ikramiyeye ilişkin de konuşan Yılmaz, şunları söyledi:

“Emeklilerimiz beklenti içerisinde, hep cumhuriyet ikramiyesi 100 yılda 5 bin lira konuşuluyordu. Ama olayın aslına bakıldığı zaman 5 bin lira ikramiye bir gazetecinin köşe yazısı vasıtasıyla duyuruldu. Ama bununla ilgili bir somut yetkililerden gelen açıklama olmadı.

İkramiye, refah payı, ilave ödeme bunların hepsi meclise gelecek olan yasada eklenmesi lazım. Ama şu an meclise gelecek olan yasanın içerisine baktığımız zaman da -yine tahmini olarak söylüyorum-

Kentsel dönüşüm yasası gelecek,

Aile ve gençlik bankası kurulması planlanıyor,

Evleneceklere kredi 150 bin liraya kadar faizsiz bir kredi verilmesi konuşuluyor,

Ev kadınlarının emekliliği ile ilgili isteğe bağlı sigorta primine eklenti teşvik şeklinde gelmesi söz konusu. 

Küçük esnafa 5 yıl öncesinde emekliliği ile ilgili olan emeklilik şartı; 9 bin günden 7 bin 200 güne inmesi söz konusu olabilir.

100 bin taşeron işçinin kadroya geçirilmesi söz konusu,

Birinci derece memurumuz 3 bin 600 ek göstergeye geldiği zaman hem emekli maaşlarında hem de ikramiyesini artıracak hesaplama sistemi ile ilgili bir düzenleme olacak. Özel sigorta programları gelecek.

Orta vadeli programda özellikle tamamlayıcı emeklilik sistemi ve de geçtiğimiz günlerde sizlerle beraber ekranlarda dile getirdiğimiz bireysel emeklilik sistemindeki kısmi çekişle alakalı düzenlemelerin ekstra olacağını tahmin ediyorum.

Ayrıca emeklilere iyileştirme söz konusu olabilir ama yasa meclise gelmeden bunu net olarak söylemek mümkün değil. Ama şu an için anladığımız kadarıyla yeni yıla kadar bu konuda bekleyeceğiz gibi görünüyor.”

“Kök maaşa zam yapılması gerekiyor”

Yılmaz, emekli maaşlarının hesaplanmasında kök maaşın önemine de dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Çünkü bir önceki martta yüzde 25 zam yapılmıştı. Bunun yüzde 19.77’si enflasyondan kaynaklıydı. Yani aslında gerçek zam oranı yüzde 5.23’tü. Bu da kök maaş üzerinden hesaplanıyor. Yani en az 7 bin 500 lira alan kişinin kök maaşı diyelim ki 5 bin lira olduğu zaman yüzde 16.5 zam olduğunda o 5 bin lira üzerinden zam uygulanıyor ve asıl da problem budur.

Yani kök maaşa zam yapılması gerekiyor. Bu da ancak meclisten çıkacak olan yasayla mümkün olabilir.” dedi.