Emekliler için zam müjdesi bekleniyor

Emekliler için zam müjdesi bekleniyor
Emekliler için zam müjdesi olup olmayacağı, enflasyonla mücadele ve sosyal güvenlik sistemindeki düzenlemeler hakkında ekonomist Abdurrahman Yıldırım’ın görüşlerini okuyun.

Emeklilerin durumuyla ilgili çok yönlü bir çalışma yapılıyor mu? Yılbaşından önce zam müjdesi olur mu? Enflasyonla mücadele nasıl sağlanacak? Sosyal güvenlik sistemindeki düzenlemeler neler olacak? Bu soruların cevaplarını ekonomist Abdurrahman Yıldırım verdi.

Çok yönlü bir çalışma yapılıyor

Yıldırım, meclis açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yöneltilen yılbaşından önce zam müjdesi olur mu sorusuna Erdoğan’ın “İnşallah” demiş olmasını ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de buna benzer çok yönlü bir çalışmadan bahsetmiş olmasını değerlendirdi.

Yıldırım, emeklilerin durumuyla ilgili çok yönlü bir çalışma yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. “Biz olaya mikro düzeyden bakmayalım isterseniz, genel düzeyde bakalım. Biz şimdi bu pandemi sonrasında ücretler konusunda, gerek emekliler konusunda biraz şaştık, bütün dünya şaştı” dedi.

Yıldırım, emeklilik sistemine, intibak yasasına, maaşlar seviyesinde de bir dengeye ve adalete kavuşulması gerektiğini vurguladı. “Dengeye kavuşmamız lazım, 2 kere iki 4 eder. Emeklisinden tutun, kamu emeklisine, iş emeklisine, kademeli emeklilik isteyene, EYT’ye, özel sektör çalışana herkes ücret ver ve aynı zamanda sosyal yardımlara da bakalım. Arada belli bir ilişki var, korelasyon var, korelasyon katsayıları var” diye konuştu.

Yıldırım, asgari ücretin yarısı düzeyinde emekli maaşı verilmesinin yeterli olmadığını belirtti. “En az asgari ücrete yakın düzeyde bir şey vermeniz lazım. İşte o oranlar bozuldu, geçmişteki oranlara da bakmak lazım.” dedi.

Enflasyonla mücadele nasıl sağlanacak?

Yıldırım, enflasyonla mücadele konusunda da önemli uyarılarda bulundu. “Ek zam istemeye de gerek yok. Yeter ki alacağımız ürünlerin fiyatları daha yavaş artsın. O daha yararlı olur. Yoksa biz enflasyonun peşinden koşuyoruz” dedi.

Yıldırım, çalışanların zam aldıkça enflasyonun daha fazla arttığını ve bunun bir kısır döngü olduğunu söyledi. “Biz büyük çoğunluğu tüketici, büyük çoğunluk zam aldıkça harcamak zorunda çünkü ihtiyaçları zaten yetmiyor. Onları da harcadıkça fiyat artışları daha kolay yapılabiliyor ve enflasyon azıp gidiyor ve her defasında enflasyona yeniliyoruz, onun peşinden koşuyoruz” dedi.

Yıldırım, enflasyonu durdurmak ve dengeleme yapmak için gelirlerde adalet sağlanması gerektiğini ifade etti. Kamuoyunun tepkisini çeken kamuya verilen zamlar ve maaşların 33 bin TL’ye çıkması konusunda da eleştiride bulundu. “Belli bir kesime yüksek veriyorsun, bir kesime vermiyorsun. Hiç verme daha iyi. Bir kesime yapıp bir kesime yapmamaktansa hiç yapmamak daha iyi” dedi.

Sosyal güvenlik sistemindeki düzenlemeler neler olacak?

Yıldırım, emekliler için zam müjdesinin yılbaşından önce gelmesini beklediğini ancak bunun yeterli olmayacağını söyledi. “2024’te biz sosyal güvenlik kurumuna ya da sosyal güvenlik sistemi ile ilgili düzenlemeler görür müyüz sorusunu arkasından sormak için bunları konuşuyorum. Yani bunu ittir, bunu ittir, şunu ittir olmuyor işte bozuluyor” dedi.

Yıldırım, sosyal güvenlik sistemindeki sorunların çözümü için saati tamir etmek gerektiğini belirtti. “Bir saati tamir ediyoruz ona saat” dedi.