Emeklilik Yaşının İsteğe Bağlı 5 Yıl Uzatılması Gündemde!

Emeklilik Yaşının İsteğe Bağlı 5 Yıl Uzatılması Gündemde!
Türkiye'de emeklilik yaşıyla ilgili önemli bir değişiklik teklifi, TBMM'de görüşülmeye başlandı. İşte emeklilik yaşının isteğe bağlı olarak 5 yıl uzatılmasıyla ilgili detaylar.

Kanun Teklifi Meclis’e Sunuldu

İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından, Emekli Sandığı Kanununda yapılması talep edilen değişiklik, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Bu değişiklikle birlikte, özellikle deprem bölgelerinde çalışan emekli sandığı, SGK ve BAĞ-KUR kayıtlı vatandaşlar için emeklilik yaşının isteğe bağlı 5 yıl uzatılması öneriliyor.

Emeklilik Yaşının Uzatılmasının Sebepleri

Teklifin arkasındaki en önemli gerekçe, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan "Hayat Tabloları" verilerine dayanıyor. Bu verilere göre, doğuşta beklenen yaşam süresi 77.3 yıl olarak hesaplanmış. Ancak, erkeklerde bu süre 74.7 yıl, kadınlarda ise 80 yıl olarak belirlenmiş.

Günümüzde insanların yaşam süresi uzadığı için, emeklilik yaşının da yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Çeşitli meslek gruplarına göre zorunlu emeklilik yaşı genellikle 55 ve 60 olarak belirlenmişken, bu düzenlemenin özellikle deprem bölgesinde çalışan vatandaşlar için isteğe bağlı olarak 5 yıl uzatılması talep ediliyor.

Neden Bu Değişiklik Öneriliyor?

Özellikle 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli deprem ve depremden etkilenen 11 ildeki çalışmaları sürdüren vatandaşların durumunu dikkate alan bu teklif, çalışma yaşamı boyunca büyük zorluklar yaşayan, can ve mal kaybı yaşayan vatandaşlar için bir kolaylık sağlamayı hedefliyor. Teklif, deprem bölgesindeki vatandaşların çalışma sürelerinin uzatılmasını ve emeklilik hakkına erişimlerinin esnek bir şekilde düzenlenmesini amaçlıyor.

Teklifin Geleceği

Emeklilik yaşının isteğe bağlı olarak 5 yıl uzatılması önerisi, henüz meclisteki ilk aşamaları geçerken, bu düzenlemenin depreme uğramış bölgelerdeki vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlaması bekleniyor. Ancak, teklifin yasalaşması için daha fazla tartışma ve oylama sürecinden geçmesi gerekecek.

Bu değişiklik, ülke genelindeki emeklilik düzenlemelerine dair önemli bir adım olarak görülüyor.