Enflasyon gerilemeye başladı: Alım gücü artacak

Enflasyon gerilemeye başladı: Alım gücü artacak
TCMB Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda enflasyonun gerilemeye başladığı açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyona ilişkin konuyu ele aldı.

Enflasyon gerilemeye başladı: Alım gücü artacak - Türkiye, Kasım 2021 yılından beri tüm dünyada olduğu gibi enflasyona karşı mücadele veren ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor olabilir. Zengin iş gücü potansiyeli, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı politikaların sekteye uğramaması için enflasyona direnmek adına yeni uygulamalar devreye koydu. Yükselişi önlemede, tarihte görülmemiş politikalar yürürlüğe girdi. Aradan geçen 1 yıllık süreçte enflasyonun düşmeye başladığı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünya ülkeleri rezervlerini satarken Türkiye'nin çeşitlendirdiği, kaynaklarını hat safhaya çıkardığını söyledi. Enflasyona karşı mücadelede argümanların sağlıklı işleyişi açısından faiz artırımı, tahlil, bono ve rezerv satışı gibi etkenlerin olduğu ortamda Türkiye tam tersi kararlılıkla yürüttüğü mücadelede meyvelerini toplamaya başladı. Son 1 yıllık dönemde üst üste her ay artan tehlike ay itibariyle düşüşe geçti.

SONUCUNU GÖRMEYE BAŞLIYORUZ

2023 Ocak ayında asgari ücret, memur ve emekliye verilecek zam artış oranı sonrası Şubat ayından başlayarak yaşam standartlarında koşulların iyileştirilmesi için tüm önlem ve tedbirler sahaya sürülecek. Çalışmalar Aralık ayında başlatıldı. Öncelikle Türkiye Ekonomi Modeli'nde yatırım, istihdam, ihracat ve üretim fonksiyonlarını geliştirerek hedefin ilk 10 ekonomi arasında yer alınmasını sağlamak.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 'Temmuzdan sonra finansman maliyetlerinde çok önemli bir düşüş var. Üretim yapan firmaların finansman maliyetlerinde 15 puana yakın düşüş var. KOBİ'lerde 20-25'lere kadar dayanıyor. Uyguladığımız politikaların sonucunu görmeye başlıyoruz. Hiçbir zaman arz sıkıntısı yaşamadık. Rezervlerimizin güçlü olması da bunda etkili bir husus.' ifadelerini kullandı.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ SONLANDIRILDI

Sürdürülebilir fiyat istikrarında döviz kuru spekülasyonunda liralaşma stratejisi sonlandırıldı. Geçen sene başlayan kur atakları sonrası ciddi mali yük oluştu. Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle de enflasyonda fırlama yaşandı. Aralık sonu itibariyle gelecek yıla girmeden rezerv, ihracat, ekonomide büyüme ve dolar bazında üst noktada yıl kapatılacak. Yeni yıla girmeden enflasyonu tetikleyen etkenlerin önüne set kurularak çalışmalar yürürlüğe girecek.

Faizleri yükselterek enflasyonu düşürme çabası karşısında cari açığın önü kesilemez noktaya geldiği, finansman maliyetlerini düşürerek Türkiye Ekonomi Modeli politikasıyla cari fazla verme hedefi bulunuyor. Böylelikle faizleri artırarak değil, sürdürülebilir fiyat istikrarı oluşturarak cari fazla vermenin gerekliliği oluştu.