EYT ve asgari ücret bekleyişi: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

EYT ve asgari ücret bekleyişi: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da
Yeni yıla girmeden önce Aralık ayında EYT ve asgari ücrette son düzenlemelerin gerçekleştirilmesi üzerine dün hareketli dakikalar yaşandı. Komisyon toplantıları yapıldı. Son detaylar belli oldu.

EYT ve asgari ücret bekleyişi: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da - Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de ekonomi zirvesi düzenledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi davet etti. Her iki bakandan EYT ve asgari ücret ortaklığında yürüttükleri son çalışma metni bilgisini aldı.

 

Asgari ücrette dün sıcak gelişmeler yaşandı. Saat 14:00'de asgari ücret tespit komisyonu üyeleri bir araya geldi. Toplantı öncesi ve sonrası hareketli geçti. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki bakanı Külliye'ye davet etti. Masada yer alan teklifler dahilinde yeni yılda hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamaması için imkanların sahaya sürülmesine ilişkin karar verdi. Yeni yılda Şubat ayından itibaren enflasyon kontrol altına alarak, maaşlara verilecek zam artışının tehlike karşısında alım gücünün düşmemesi sağlanacak. Vatandaşın enflasyon altında ezilmeyeceği ücret konusunda kararlı oldukları ifade edildi.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon oranında, memur ve memur emeklisi enflasyon farkı alacağı yeni rakama odaklandı. Asgari ücrette dün pazarlık 7 bin 785 liradan açıldı. Açlık ve yoksulluk araştırmaları göz önünde tutuldu. Hak-İş 10 bin, DİSK 13 bin lira, işveren bölümü 8 bin lira civarında teklif ettiği aktarıldı. Karşılıklı anlaşma sağlandığı an milyonlar kişiyi memnun edecek yeni rakam açıklanacak.

EYT'DE SON DURUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen her iki bakan, yeni yıla girmeden milyonlarca kişinin bekleyişini sonlandıracak. Yılın son ayında memur ve emekli enflasyona oranla yeni yılda maaş artış oranına, dolaylı yoldan tüm ülkeyi ilgilendiren asgari ücrette de izlenecek yol haritası netlik kazanacak. EYT'de kadınlar 48, erkekler 50 yaş şartı tartışmaları sürüyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da yaş, prim ve sigortalılık tartışmaları sürerken ilgili yetkililerden açıklama geldi. Alanında uzman kişiler erkeklerde 25 yıl sigortalılık, 50 yaş, kadınlarda 20 yıl sigortalılık 48 yaş ve her iki birey için belirlenen şartları sağlamaları halinde prim günlerine bakılacağı söyleniyor. Emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık yılı ve yaş şartına, emekli maaşını belirlemek üzere prim günü belli olacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde Sosyal Güvenlik Kurumunun 700 bin kişinin emekliliğini kaldırabileceğini dair rapor sunduğu belirtildi. 2 milyon kişinin emekli edilmesi bütçeye ağır mali yük getireceğinden dolayı yaş şartı geldiği söyleniyor. Son kararı kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü tamamlayan herkesin emekli olabileceği ifade edilmişti. Çalışmalar en kısa sürede tamamlanıp kamuoyuna duyurulacak. EYT Ocak ayında yürürlüğe girecek.