EYT'de yeni gelişme: Kıdem tazminatı ve prim desteği

EYT'de yeni gelişme: Kıdem tazminatı ve prim desteği
Emeklilikte Yaşa Takılanlar, bekleyişi son buluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bakanlarla EYT zirvesi detayları paylaşıldı.

EYT'de yeni gelişme: Kıdem tazminatı ve prim desteği - Aralık ayına girmemizle beraber asgari ücret ve EYT'de detaylar gelmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile beraber Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle konu üzerine görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde müjdeyi duyuracak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için geri sayım devam ederken müjdeler de paylaşıldı. Çalışana 5 puanlık prim, işveren de emekli olacak EYT'liye ödemesi için kıdem tazminatı desteği verileceği aktarıldı. Söz konusu destek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bakanlarla beraber gerçekleştirdiği EYT zirvesi detaylarında yer aldığı söyleniyor.

Milyonları aşkın EYT'linin bekleyişi sona eriyor. Aralık ayında Meclis'e intikal edecek yasal düzenleme, Bakan Nebati'nin açıklamasında 15 Ocak 2023'de yürürlüğe gireceği ana gün saymaya başladı. Detayların kamuoyuna yansıması hız kazandı. İlk etapta emekli olacak kişi sayısı, destek primleri, maaş hesabı ve daha fazlası ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

İşveren ve çalışana iki müjde birden geldi. EYT'li olup çalışan kişilere yönelik 5 puanlık sosyal güvenlik prim desteği, işverenlere de emeklilik hakkını elde edenlere kıdem tazminatı ödemesi konusunda destek sağlanacak. Kredi Garanti Fonu üzerinden kredi desteği sağlanacak. 5 puanlık indirim sayesinde işverenin maliyeti yüzde 19.5'e kadar inebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati üçlü EYT zirvesi üç saat sürdü. Masada öncelikle EYT ardından asgari ücet, belediyelerin borç yapılanmaları olmak üzere gündeme ilişkin konular ele alındı.

Bakan Bilgin, TÜRK-İŞ Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Akkol'la asgari ücret serüvenine dair takvimi belirlemek için bir araya geldi. Masada konuşulan rakam 8 - 12 bin TL arası olduğu söyleniyor. Teklifin kabul edilmesi anında yüzde 50 zam uygulanacak.

EYT yasası Aralık ayında Meclis'ten çıkartığı vakit Hazine destekli fon üzerinden uygun faizli kredi işletmelere verilecek. EYT'den emekli olanların işe devam etme arzusu normal çalışanlara göre 5 puanlık prim farkı kaldırılacak.