Hatay Milletvekili Yayman: “Hatay Depremi Bin Yılın Depremi, Filistin Davası Türkiye’nin Davası”

Hatay Milletvekili Yayman: “Hatay Depremi Bin Yılın Depremi, Filistin Davası Türkiye’nin Davası”
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay depremi ve Filistin davası hakkında TBMM’de konuştu. Yayman, Hatay depreminin bin yılın depremi olduğunu ve Filistin davasının Türkiye’nin davası olduğunu vurguladı.

Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada, Hatay depremi ve Filistin davası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yayman, Hatay depreminin büyüklüğünün ne Türkiye’ye ne dünyaya doğru biçimde anlatılamadığını belirterek, “Biz doksan saniyede bir deprem değil, bir kıyamet yaşadık.” dedi.

Yayman, ayrıca Filistin davasının bu milletin, bu devletin davası olduğunu bir kez daha tüm dünyaya haykırdıklarını söyledi.

Hatay Depremi Bin Yılın Depremi

Yayman, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 25 bin kişinin hayatını kaybettiği Hatay depremine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Gerçekten biz 6 Şubatta 04.17’de bir deprem yaşamadık, biz bir kıyameti yaşadık. Uzmanların söylediği itibarıyla 200 atom bombası büyüklüğünde bir yıkıma maruz kaldık. Havalimanımız 7 yerinden kırıldı. Hatay Meclis binamız yıkıldı. Hatay’da bin yıldır ayakta olan camilerimiz, ibadethanelerimiz, kiliselerimiz yerle bir oldu. Dolayısıyla bu, aslında yüz yılın depremi değil, bu, bin yılın bir depremidir.”

Yayman, Hatay depreminin adının “Hatay depremi” olması gerektiğini vurgulayarak, “Biz Hataylılar olarak o kadar çok gözyaşı döktük ki gözyaşlarımız Akdeniz kadar birikti; o kadar çok acı yaşadık ki acılarımız Amanos Dağları kadar birikti.” dedi.

Yayman, ayrıca Hatay’daki depremzedeler için yapılan çalışmalara da değindi. Yayman, şöyle devam etti:

“Bugün itibarıyla Allah’a çok şükür, 6 Şubat tarihine göre mesafe alındı. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, hak sahibi olup yani ‘Ben kira yardımı istemiyorum, konteynerde yaşamak istiyorum.’ diyen herkese konteyner verilmiştir.

Suriyeli mültecilerin bir kısmı çadır kentlerde yaşamaktadır ama onlar da en kısa zamanda Üzümdalı’ndaki konteynerlere yerleştirilecektir. Dolayısıyla biz, 6 Şubatta da bugün de Hatay’ın, Hataylıların hizmetindeyiz, emrindeyiz.”

Yayman, ayrıca Hatay’da su yoktuğunu, altyapının olmadığını ve yolların açılması için çalıştıklarını belirtti. Yayman, “Bugün itibarıyla Hatay’da yaklaşık 30 bin kalıcı konutu teslim edeceğiz ve Allah nasip ederse kırsalda da yaklaşık 8 bin konutu teslim edeceğiz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Umudu büyütmek istiyoruz. Hatay’ın sorunları bizim sorunumuzdur.” dedi.

Filistin Davası Türkiye’nin Davası

Yayman, konuşmasının başında TBMM’nin kapalı bir oturuma ev sahipliği yaptığını ve Filistin davasının bu milletin, bu devletin davası olduğunu bir kez daha burada tüm dünyaya haykırdıklarını söyledi. Yayman, şöyle konuştu:

“Ben de Filistin meselesinde Filistin davasının yanında olduğumuzu ve mazlumların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Tabii, bugün tarihî bir gün Türkiye Büyük Millet Meclisi kapalı bir oturuma ev sahipliği yaptı ve Filistin davasının bu milletin, bu devletin davası olduğunu bir kez daha burada tüm dünyaya haykırdı.”

Yayman, ayrıca depremin bir ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması gerektiğini de vurguladı. Yayman, “Biz çok acılar çektik, bizden sonra kimse bu acıları çekmesin. Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğu, sadece 103 milyar dolar bir faturanın çıkmış olması dahi bu meselenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.

Yayman, son olarak Hatay’ın sorunlarını takip ettiklerini ve çözmek için çalıştıklarını belirtti. Yayman, “Bize inanmıyorsanız devletin kurumlarının bilgilerine bakın; Valiliğimizin bilgilerine, AFAD’ın bilgilerine, Çevre Şehircilik Bakanlığının bilgilerine bakmak suretiyle bu doğru bilgileri almak mümkün.” dedi.