O trafik cezaları iptal ediliyor! Mahkemeden trafik cezalarına ilişkin flaş emsal karar

O trafik cezaları iptal ediliyor! Mahkemeden trafik cezalarına ilişkin flaş emsal karar
Fahri trafik müfettişinin bildirdiği bir trafik cezasına itiraz eden sürücü, mahkemeden haklı bulundu. Mahkeme, cezanın somut delile dayanmadığını belirterek iptaline karar verdi. Emsal karar taşıyan bu karara göre o türdeki tüm trafik cezaları iptal edilecek!

İzmir’de bir otomobil sürücüsüne, fahri trafik müfettişi tarafından trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde birden fazla şerit değiştirdiği gerekçesiyle kesilen idari para cezasına itiraz edildi. Mahkeme heyeti de somut delile dayanmadığı gerekçesiyle cezanın iptaline karar verdi.

Olay Nasıl Gelişti?

Davaya konu olan olay, 2023 yılı Mart ayında İzmir Çeşme çevreyolu üzerinde meydana geldi. Otomobil sürücüsü A.K., trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirdiği iddiasıyla fahri trafik müfettişi tarafından durduruldu.

Fahri trafik müfettişi, A.K.'ya 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 51/1-a maddesi uyarınca 288 TL idari para cezası yazdırdı.

Sürücü Cezayı Kabul Etmedi

Otomobil sürücüsü A.K., kendisine kesilen cezayı kabul etmedi ve avukatı aracılığıyla İzmir Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. A.K., trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmediğini, çok acil bir durum nedeniyle durmak zorunda kaldığını, fahri trafik müfettişinin kendisine keyfi olarak ceza yazdığını ileri sürdü.

Ayrıca, fahri trafik müfettişinin olay anına ilişkin herhangi bir fotoğraf veya video kaydının bulunmadığını, tutanağın somut delile dayanmadığını belirtti.

Mahkeme Cezayı İptal Etti

İzmir Sulh Ceza Hakimliği, otomobil sürücüsünün itirazını inceledi ve kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, fahri trafik müfettişi tarafından tutanağın fotoğraf veya video gibi somut delil elde edilmeden hazırlandığını tespit etti. Mahkeme, idari para cezasının hukuka aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Somut olayda, davacının trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde birden fazla şerit değiştirdiği iddiasına dayanarak fahri trafik müfettişi tarafından tutulan tutanağın fotoğraf veya video gibi somut delillere dayanmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, davacının eyleminin kanunda öngörülen suç unsurlarını taşımadığı sonucuna varılmıştır. Davacının itirazının kabulü ile idari para cezasının iptaline karar verilmesi gerekmiştir.”

Mahkemenin bu kararı, fahri trafik müfettişleri tarafından yazdırılan trafik cezalarına ilişkin önemli bir emsal teşkil etti.