Sayıştay raporlarındaki şok edici bulgu

Sayıştay raporlarındaki şok edici bulgu
İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Sayıştay raporlarında ortaya çıkan kamu-özel iş birliği projelerinin mali tablolarının gizlendiğini ve Almanya’ya iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının arttığını iddia etti. Dervişoğlu, AK Parti iktidarının ülkeyi getirdiği noktayı...

İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Sayıştay raporlarında ortaya çıkan kamu-özel iş birliği projelerinin mali tablolarının gizlendiğini ve Almanya’ya iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının arttığını iddia etti. İşte detaylar:

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, 2022 yılı Sayıştay denetim raporlarında Sağlık Bakanlığı içinde bir denetim bulgusunun dikkatini çektiğini söyledi. Dervişoğlu, rapora göre, kamu-özel iş birliği modeli kapsamında yapılan şehir hastaneleri için görevli şirketlere taahhüt edilen talep garantisi tutarlarının gerçeğe uygun değerler üzerinden muhasebeleştirilmediğini ve bilanço dipnotlarında gösterilmediğini belirtti. Ayrıca, bu projelerdeki kısa ve uzun vadeli maddi yükümlülükler ve borçlanma maliyetlerinin de hiçbir mali tabloda düzenlenmediğini ve yer almadığını ifade etti.

Dervişoğlu, bu durumun milletten gizlenmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, şu soruları sordu: “Meydanlarda sürekli övünülen ve millete devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadığını iddia ettiğiniz bu kamu-özel iş birliği projelerindeki mali tabloları ne amaçla milletten gizliyorsunuz? Eğer devletin tüm imtiyaz ve yetkilerini gerçekten milletin bizatihi kendisi için kullanıyorsanız devletin kasasından bir kuruş dahi çıkmayan bu projelerin mali tablolarını gururla yayınlamanız icap ederdi. İYİ Parti olarak her zaman söylediğimiz gibi biz projeye değil o projeden temin edilen haksız ranta karşıyız.”

Dervişoğlu, milletin alın teri ve emeğiyle karşılanan kamu kaynaklarından yandaş firmalara ödeyeceğiniz garanti ücretlerini saklamaktan artık vazgeçilmesini isteyerek, “Hangi yandaş firma ne almış, ne kadar kâr etmiş bunları bilmek vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır. Ödenen rakamları Sayıştaydan kaçırmak, milletten saklamak tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek anlamına gelir.” dedi.

Almanya’ya iltica eden Türklerin sayısı artıyor

Dervişoğlu, ayrıca Almanya’nın ülkeye iltica edenlerin listesini çıkardığını ve en çok iltica talebinin Türkiye’den geldiğini duyurduğunu söyledi. Dervişoğlu, Alman eyalet yönetimlerinin hazırladığı rapora göre sadece ekim ayında 9 bin Türk vatandaşının Doğu Avrupa sınırlarından Almanya’ya kaçak girip iltica talebinde bulunduğunu aktardı. Böylece, Türkler savaştan kaçan Suriyeli ve Afganları geçerek iltica talebinde 1’inci sıraya yükseldiğini belirtti.

Dervişoğlu, bu durumun AK Parti iktidarının ülkeyi getirdiği noktanın bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Yirmi iki yıllık AK Parti iktidarıyla birlikte bugün geldiğimiz noktada adalete olan inanç yitirilmiştir, Anayasa askıya alınmıştır, siyasi otorite; hukuk üstünde hâkimiyet kurarak en temel insan hakkı olan adaleti keyfiyyen işletmeye çalışır hâle getirmiştir. Vatandaşlarımız; en temel ihtiyaçlarını dâhil karşılayamaz hâle getirilmiş, kiralar fahiş bir şekilde yükselmiş, ev sahibi olmak hayale dönüşmüş, işçi, memur ayın sonunu getiremez olmuş, asgari ücretle açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.”

Dervişoğlu, Türkiye’nin demokrasi, hukuk ve ekonomi alanlarında acil bir değişime ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, İYİ Parti olarak bu değişimi gerçekleştirmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.