Toprak Mahsulleri Ofisi Fındık Satmadı, Sigorta Şirketi Sattı

Toprak Mahsulleri Ofisi Fındık Satmadı, Sigorta Şirketi Sattı
Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık sattığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, selde zarar gören fındığın sigorta şirketi tarafından satıldığını açıkladı. Fındık piyasasının speküle edilmesine karşı uyardı.

Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık sattığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, selde zarar gören fındığın sigorta şirketi tarafından satıldığını açıkladı.

Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık sattığı gündeme gelmiş ve fındık piyasası speküle edilmiştir. Bu iddialar, üreticinin lehine oluşan fındık fiyatlarını düşürmeye yönelik manipülatif söylemlerdir. Bu söylemler ancak tekelci firmanın değirmenine su taşıyacaktır.

Toprak Mahsulleri Ofisi Fındıkta Regülasyon Görevi Yapıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle her yıl fındık alımına görevlendirilen bir kurumumuzdur, fındıkta regülasyon görevi yapmaktadır, bu zamana kadar da bu görevi üreticinin lehine başarıyla yürütmüştür.

Bu yıl rekoltenin az olması sebebiyle fındık piyasası arzu edildiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin açıklamış olduğu referans fiyatının üzerinde olmuştur. Oluşan bu piyasanın üzerindeki en büyük tehdit de Toprak Mahsulleri Ofisinin elindeki kabuklu fındığı piyasaya sürmesi olasılığıdır.

Selde Zarar Gören Fındığı Sigorta Şirketi Sattı

Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, 2023 ürünü fındık hasadından sonra Toprak Mahsulleri Ofisiyle görüşmelerinde kesinlikle kabuklu fındık satmadığı beyan edildiğini belirtti. Konunun özünün şu olduğunu ifade etti:

“Bildiğiniz gibi, Karadeniz Bölgesi’nde yaz aylarında sel ve su baskınlarıyla karşılaşılmaktadır. Samsun ilimizde meydana gelen selde birçok ev, iş yeri ve depo sular altında kalmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık deposunu su basmış ve bir kısım kabuklu fındığa zarar vermiştir.

Sadece fındık deposuna su girmemiş, buğday ve pirinç depoları da selde zarar görmüştür. Depodaki ürünler sigortalı olduğu için ilgili sigorta şirketi gelmiş, hasar görmeyen fındık depodan boşaltılmıştır.

Selin zarar verdiği yaklaşık 200-250 ton civarındaki kabuklu fındığı sigorta şirketi ıslak olduğu için, içinde yer yer çürükler olduğu için piyasanın altında satmak zorunda kalmıştır. Bu satışı gerçekleştiren tamamen sigorta şirketidir.

Aynı şekilde selde zarar gören pirinç ve buğday da sigorta şirketi tarafından satılmıştır. Poliçeyi yaparken teminat altına aldığı için hasar gören ürün artık tamamen sigorta şirketinindir. Örnek vermek gerekirse, kazada perte çıkan aracınızın sigorta şirketi tarafından hasarlı olarak satılması ve sizin aracınızın parasını piyasa fiyatından size ödemesi gibidir.”

Fındık Üreticisi Mağdur Edilmemeli

Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, fındık üreticisinin mağdur edilmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık satışı yapmadığını kamuoyuna duyurdu. Fındık piyasasının speküle edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Fındık üreticisinin hak ettiği fiyatı alması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.