Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği isminde ibare değişikliği

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği isminde ibare değişikliği
7 Aralık Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası TMMOB'de değişiklik yapıldı. İsimde ibare değişikliği oldu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği isminde ibare değişikliği - Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliğinin 'kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerden talep halinde ve tavsiye niteliğinde' ibaresi 'talep edilmesi halinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Odalar tarafından' şeklinde değiştirilmiştir.

Yönetmelik'de yer alan 'mimar ve mühendisleri' ibaresi 'mimar, mühendis ve şehir plancılarını' şeklinde değiştirilmiştir.

TMMOB: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,

Oda: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı meslek Odasını,

Bilirkişi: Uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde oy ve görüşü talep edilen TMMOB’ne bağlı Odalara üye mimar, mühendis ve şehir plancılarını,

Meslek İçi Bilirkişilik Eğitimleri: Bilirkişilik hizmetinin daha etkin ve verimli yapılmasına yönelik olarak Odalar tarafından uzmanlık alanlarında ve bilirkişilik konularında düzenlenen eğitim ve etkinlikleri ifade eder.

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Bilirkişilerin;' ibaresinden önce gelmek üzere 'Oda Bilirkişilik listelerinde yer alacak' ibaresi eklenmiş, yürürlükten kaldırılmış, yer alan 'En az üç' ibaresi 'Bilirkişilik yapmak istenilen alanda belgelendirilmiş en az beş' şeklinde, 'Disiplin' ibaresi 'Meslekten men' şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Odalar, her yıl Aralık ayında bu maddede yer alan koşulları taşıyan bilirkişilerin listesini gelecek yılın Oda Bilirkişilik görevlendirmelerinde kullanmak üzere hazırlar.

Bilirkişilik hizmetinin daha etkin ve verimli yapılmasına yönelik olarak, uzmanlık alanlarında ve bilirkişilik konularında yapılacak eğitimler ve bilirkişilik yenileme eğitimleri ilgili Odalar tarafından düzenlenir. Bu eğitimleri tamamlayan mühendis, mimar ve şehir plancıları, bilirkişi eğitim belgesi veya bilirkişi yenileme eğitimi belgesi almaya hak kazanır.

Bilirkişilik uzmanlık alanlarına yönelik Meslek İçi Bilirkişilik Eğitimlerinin ve bilirkişilik yenileme eğitimlerinin içeriği ve programları, Odaların eğitim birimlerince hazırlanır ve ilan edilir.

Gerekmesi halinde Odaların ortak uzmanlık alanlarına ilişkin eğitimlerin içeriği ve programı TMMOB tarafından koordine edilir.

Meslek İçi Bilirkişilik Eğitimleri, Bilirkişi Eğitim Belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptali ile listelerin tutulmasına ilişkin ilkeler TMMOB ve bağlı Odalarca belirlenir.