Türkiye'den Filistin'e Tarihi Destek: TBMM'den Ortak Bildiri

Türkiye'den Filistin'e Tarihi Destek: TBMM'den Ortak Bildiri
TBMM, Filistin halkına destek olmak ve İsrail’in saldırılarını protesto etmek için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Orta Doğu barışının sağlanması için 3 temel mesele vurgulandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Filistin halkının haklarını savunmak ve İsrail’in saldırılarını kınamak için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Orta Doğu barışının sağlanması için 3 temel meseleye dikkat çekildi: Filistin devletinin tanınması, yasa dışı yerleşimcilerin durdurulması ve kutsal mekânların korunması.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Filistin halkının yaşadığı zulmü ve İsrail’in saldırılarını kınayan ortak bir bildiri yayınladı. Bildiriyi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş okudu. Bildiride, Türkiye’nin Filistin halkının yanında olduğu ve Orta Doğu barışının sağlanması için 3 temel meseleye çözüm bulunması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin Tarihi Sorumluluğu

Bildirinin okunmasından önce konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin tarihi sorumluluğuna vurgu yaptı. Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Kısaca özetlemek gerekirse, Mescid-i Aksa’daki “Allahuekber!” sesleri ile hemen yanı başındaki Ağlama Duvarı’nda Yahudilerin yakarışları, birkaç yüz metre ötedeki Doğuş Kilisesi’nde Hristiyanların duaları birbirine karışmış ve insanlar barış içinde, esenlik içerisinde yaşamışlardır.

Bunu sağlayan iki temel gerekçe vardı; bunlardan biri dinlere, inançlara ve kimliklere saygı, bir diğeri ise her insanı yaradılışta esas haklara sahip olan, eşit olan hazreti insan olarak gören anlayışımızdır. Dolayısıyla böylesine önemli bir tarihî birikime sahip olan Türkiye’nin evlatları olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisinin üyelerinin ve siyasi partilerin bugün göstermiş olduğu bu dayanışmanın tarihî bir adım olduğunun altını çizmek istiyor, emeği geçen bütün arkadaşlarımıza tebrik ve teşekkürlerimi bir kere daha ifade etmek istiyorum.”

Orta Doğu Barışının Kapısı

Kurtulmuş , konuşmasında Orta Doğu barışının önemine de değindi. Şentop, şöyle devam etti:

“Değerli kardeşlerim, saygıdeğer milletvekilleri; insanlık tarihini, bölge tarihini bilenler şu gerçeğin altını çizeceklerdir: Dünya barışının kapısı Orta Doğu barışıdır, Orta Doğu barışının kapısı ise hiç kuşkusuz Filistin halkının barış ve esenlik içerisinde Orta Doğu’da yaşayabilmesidir.

Onun için bu gerçeği en iyi bilen bir milletin çocukları olarak şu anda yaşananları bir sebep olarak değil, on yıllar boyunca süren yanlış uygulamaların bir sonucu olarak görüyor ve bu nedenler ortadan kalkmadan Orta Doğu’da bir barışın tam manasıyla kurulmasının mümkün olmadığına inanıyoruz.”

3 Temel Mesele

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş , konuşmasının son bölümünde, Orta Doğu barışının sağlanması için 3 temel meseleyi TBMM’nin gündemine taşıdığını söyledi. Şentop, bu 3 temel meseleyi şöyle sıraladı:

"Bunlardan biri, 1967 sınırlarında, bütünleşik, tam manasıyla bağımsız, egemen ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti mutlaka mutlaka kurulmalıdır ve bütün dünya tarafından tanınmalıdır. 

Bir halkın devlet olarak varlığına müsaade edeceksiniz, asırlardır onlarla birlikte yan yana yaşamış bir başka halkın devlet olmasını kabul etmeyeceksiniz; böylesine bir çifte standart, böylesine yanlış bir anlayış olamaz. Dolayısıyla, diyoruz ki: Türkiye olarak başından beri ifade ettiğimiz iki toplum iki devletli çözümden başka hiçbir çözüm olmadığını son olaylar bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu sorunun çözülmesi için 2’nci temel mesele ise özellikle on yıllar boyunca yerleştirilen ve son birkaç yıldır giderek sayıları artan yasa dışı yerleşimciler meselesidir. İnsanlar evlerinden, iş yerlerinden, köylerinden, kentlerinden tehcir edilerek onların yerine orayla hiç ilgisi olmayan halklar getirilmiş ve yerleşimciler uluslararası hukuka aykırı, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bir şekilde yerleştirilmeye devam edilmiştir.

Yasa dışı, hukuk dışı bu yerleşimciler meselesinin ve buna bağlı olarak İsrail’in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesi barışın önünü açacak en önemli gelişmelerden biridir.

3’üncü temel mesele ise başta Mescid-i Aksa olmak üzere -Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin- bütün din mensuplarının kutsal mekânlarının masuniyetinin korunması ve bu anlamda dinlerin kutsallarına karşı saygı gösterilmesidir.

Onlarca kere yaşandığı gibi, özellikle son dönemde sadece sıradan insanların da değil bazı milletvekillerinin, bazı bakanların öncülüğünde Müslümanların kutsal mekânı olan Mescid-i Aksa’nın defalarca baskılara uğramış olması, baskınlarla işgal edilmiş olması uluslararası hukuk bakımından kabul edilebilecek bir durum değildir.

İşte bu temel 3 maddeyi, inşallah, önümüzdeki dönemde dünya sisteminin yeniden güçlü ve hakkaniyetli bir şekilde oluşması için Filistin barışının, Filistin-İsrail barışının sağlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hep birlikte savunacağız."