Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'nın olumlu ve eksik yönleri!

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'nın olumlu ve eksik yönleri!
İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, gündemi meşgul eden yeni Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Yasa, olumlu ve eksik yönleriyle ele alınıyor.

Geçtiğimiz ay boyunca medya gündemini sıkça işgal eden "Kentsel Dönüşüm Yasası geliyor" ifadeleri sonrası İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, bu önemli konuda bir dizi açıklamalarda bulundu.

Yasada ne gibi değişikliklerin olduğu, bu değişikliklerin vatandaşlara ve özellikle riskli yapı sahiplerine ne gibi etkileri olacağı merak konusu.

Yasada Ne Var?

Zeybek, Komisyon Başkanı ve üyeleriyle görüşerek yasanın içeriğini inceledi. İlk bulgulara göre yasa, Tebligat Yasası'yla ilgili olarak deprem komisyonundaki önerilere yer veriyor. Tebligat süreçlerini kısaltmayı hedefleyen bu değişiklik, yasanın olumlu bir yönü olarak nitelendiriliyor.

Hukuki Süreçler ve Engellemeler

Yasanın bir diğer dikkat çekici yönü ise hukuki süreçlerle ilgili. Zeybek'e göre, yasa kötü niyetli ya da art niyetli insanların yargı süreçlerini kullanarak kentsel dönüşümü engellemelerinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu, yargı süreçlerinin uzamasını ve projelerin gecikmesini önlemek için kritik bir adım.

Finansal ve İmar Boyutları

Zeybek ayrıca, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın finansal boyutu ve kent merkezlerindeki imar alanlarıyla ilgili yeni düzenlemelerin de yasa taslağında yer aldığını belirtiyor.

Ancak Gökan Zeybek, yasanın Esenyurt gibi konut mağdurlarının yoğun olduğu bölgeler için herhangi bir düzenleme getirmediğini eleştirdi. Esenyurt'ta 30 bin tane konut mağduru olduğunu ve bu kişilerin sorunlarının yasa taslağında yer almadığını belirtiyor.

Konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı;

Geçtiğimiz ay önce gazetelerde, televizyonlarda “Kentsel dönüşüm yasası geliyor. Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte riskli yapılarla ilgili önemli düzenlemeler hayata geçecek.” diye bir fragman döndü. Biz de merak ettik; Komisyon Başkanına, üyelere sorduk, gruba sorduk. Dedik ki: “Ya, bu yasayı bize de gönderin, biz de inceleyelim, acaba içinde neler var?” Şimdi, yasayı inceledik, kısa bir yasa. Ne var içinde?

Tebligat Yasası’yla ilgili bizim Deprem Komisyonundaki önermelerimize yer verilmiş, olumlu. Tebligatı kısaltıyor, bu konularla ilgili mevzuatta yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusunda ileri bir aşama. Başka ne var? Hukuki süreçlerle ilgili kötü niyetli ya da art niyetli insanların yargıyı kullanarak kentsel dönüşüm sürecindeki engellemelerini; bu manada, mahkemeleri uzun süre meşgul etmesini ya da istinaf yoluyla süreçlerin yavaşlamasıyla ilgili önerme getiriyor. Doğru mu? Bu da doğru.

Peki, beklenti bunlar mıydı? Başka ne getiriyor? Kentsel Dönüşüm Başkanlığının finansal boyutuyla ilgili bir düzenleme getiriyor, bir de rezerv alanlarla ilgili kent merkezlerindeki imar alanlarının, tapulu alanların, mülkiyet alanlarının da rezerv alan sınırlarının içine dâhil edilmesiyle ilgili bir düzenleme getiriyor.

Aslında, bakıldığında, yasanın getirdiği temel çerçeveyi böyle özetleyebiliriz. şuradan sormak istiyorum: İstanbul Milletvekilleri, 3’üncü bölge milletvekilleri; sizin bölgenizde, Esenyurt’ta 30 bin tane konut mağduru var, bu yasanın içinde Esenyurt konut mağdurlarıyla ilgili tek bir önerme var mı? Yok. Peki, bu konut mağdurlarının meselesinin nereden kaynaklandığını… Bunu engelleme konusunda bir düzenleme var mı? Yok.