Yeni yılda asgari ücret teklif senaryoları: Oturum 7 bin 785 TL'den başladı

Yeni yılda asgari ücret teklif senaryoları: Oturum 7 bin 785 TL'den başladı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret zammı için bugün bir araya geliyor. Yapılacak toplantıların ilki saat 14:00'de yapılacak. Komisyondan çıkacak karar dolaylı yoldan tüm Türkiye'yi etkileyecek. Teklif senaryoları belli oldu. Oturum 7 bin 785 TL'den açılacak.

Yeni yılda asgari ücret teklif senaryoları: Oturum 7 bin 785 TL'den başladı - Yeni yılda asgari ücrete zam artışında siyasi parti liderleri, sendika başkanları, hükümet yetkilileri ve kamuoyunun beklentileri netleşti. Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği komisyon toplantısı bugün yapılacak. Karar sonrası netlik 14 Aralık'ta belli olacağı söyleniyor.

Asgari ücret tespit komisyonunda çıkacak karar uzlaşı sonucu açıklanacak. Komisyonda 15 kişi bulunuyor. İşçi, işveren ve hükümet kanadından 5'er kişi olmak üzere 15 kişilik ekip bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplanıyor. Görüşme önce TÜRK-İŞ, Başkanlar Kurulu'nu topladı. Konfederasyona üye olan 34 sendika yöneticisi katılım gösterdi. Asgari ücret talep ve görüşleri alındı. Görüşmede izlenecek yol haritasında masaya yatırılacak ortak rakam iletilecek.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNA KİMLER KATILACAK?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri katılım sağlayacak. Komisyonda 15 kişi bulunacak. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, bu yılki komisyonda işçi heyetinin başkanlığını yürütecek. Heyet dahilinde Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat ve Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriya Nazlım olacak.

 YENİ ASGARİ ÜCRET TEKLİFLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşecek ilk toplantı öncesi siyasi parti liderleri, sendika başkanları, anket sonucu ve kamuoyu beklentisinden asgari ücret teklifleri ve senaryolar aktarıldı.

TÜRK-İŞ pazarlığı 7 bin 785 liradan açacak. En az beklentinin bu yönde olduğu belirtildi. DİSK 13 bin 200 lira talep etti.

Siyasi partilerden dün hareketli asgari ücret teklifleri geldi. CHP 10 bin , İYİ Parti 9 bin 600, HDP en az asgari ücretin 12 bin lira çıkarılmasını talep etti.

Hesaplamalara göre yüzde 40 zam yapıldığında asgari ücret 7 bin 700 liraya çıkarılacak. Yüzde 50 zam durumunda 8 bin 250 lira olacağı belirlendi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Şu anda net asgari ücret 5 bin 500 TL, brüt 6 bin 471 lira olarak aktarılıyor. Bir işçinin işverene maliyeti 7 bin 603 lira 43 kuruş olduğu açıklandı.

Kamuoyu beklentisi asgari ücrete yapılacak zam artışı sonrası maaşların yükseltilmesi halinde enflasyona karşı alım gücünün azalmaması yönünde geldi. Maaşlara uygulanacak zam artışı yerini alım gücüne bıraktı.