Hatay'da Kuraklık Tehlikesi: Tahıl Üretiminde Büyük Verim Kaybı Bekleniyor

Hatay'da Kuraklık Tehlikesi: Tahıl Üretiminde Büyük Verim Kaybı Bekleniyor
Hatay, son yılların en büyük kuraklık felaketiyle karşı karşıya! Türkiye'nin en bereketli tarım arazilerinden biri olan Amik Ovası, yağışsız geçen kış mevsimi nedeniyle kuruma noktasına geldi.

Uzmanlar, çiftçileri uyarıyor: Bu yıl tahıl üretimi büyük darbe alacak, verim kaybı kaçınılmaz!

Amik Ovası Çölleşiyor: Yağışlar Normalin Çok Altında Kaldı!

Hatay, tarihinin en kurak kışlarından birini yaşadı. Normal şartlarda yılda ortalama 700 kilogram yağış alan bölge, bu yılın ilk üç ayında yalnızca 100 kilogram yağış alabildi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Konuşkan, yağış miktarındaki dramatik düşüşün Amik Ovası'nda tarımsal üretimi felç edeceğini belirtti.

Kuraklık o kadar şiddetli ki toprak çatlamaya, su kaynakları çekilmeye başladı! Uzmanlara göre bu durum sadece tahıl üretimini değil, tüm tarım ekosistemini tehdit ediyor.

Buğday Tarlaları Alarm Veriyor: Verim Kaybı Devasa Boyutlarda Olacak!

Bu yıl çiftçilerin en büyük kabusu buğday tarlalarındaki kurumalar oldu. Sulama imkanı olmayan çiftçiler tamamen kayıp yaşayabilir! Geçen yıl bu dönemde başak veren buğdaylar, bu yıl gelişim gösteremedi. Üstelik atılan gübreler de susuzluk nedeniyle etkisini gösteremedi.

Prof. Dr. Ömer Konuşkan, durumun ciddiyetini şu sözlerle açıkladı:

"Bu yıl Amik Ovası'nda kesinlikle çok büyük bir verim kaybı bekliyoruz. Tarımsal üretim tamamen sekteye uğrayacak. Bölgemizde kuraklık had safhada! İkinci ürün ekimi yapacak çiftçilerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Aksi halde tarımda tam anlamıyla bir felaket yaşanabilir!"

Yer Altı Suları Çekiliyor: Çiftçiler İçin Büyük Tehdit!

Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde kuyularla tarım yapan çiftçiler için de durum hiç iç açıcı değil. Yer altı sularında %30 oranında azalma yaşandı ve düşüş devam ediyor! Eğer böyle giderse, ikinci ürün ekimi yapan çiftçiler büyük su sıkıntısı çekecek.

Uzmanlar, çiftçileri su kapasitelerine uygun ekim yapmaları konusunda uyarıyor! Aksi halde su kaynakları tamamen tükenebilir ve Amik Ovası’ndaki tarım geri dönülemez bir çöküş sürecine girebilir!

Hatay, tarihin en büyük kuraklık krizine mi sürükleniyor? Çiftçiler ve uzmanlar diken üstünde!