Asgari ücret için 3 ayrı rakam verildi: En az 20 bin lira olacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, memurlar, emekliler ve asgari ücretle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk canlı yayınına katılan Erdursun, asgari ücretin 20 bin TL ile 21 bin 250 TL arasında olacağını öngördüğünü açıkladı. Bu tahmin, ekonomik koşullara ve enflasyon beklentilerine dayanıyor.

IMF'nin Önerisi ve Ekonomik Etkileri

Erdursun, IMF’nin Türkiye’ye asgari ücreti yüzde 14 artırma önerisini hatırlatarak, bu artışın hedeflenen enflasyonun altında gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. IMF'nin belirttiği gibi, daha yüksek bir artışın enflasyon hedefini zorlaştıracağına dikkat çekti. Türkiye'nin kredi notunu belirleyen kuruluşların da benzer şekilde enflasyona paralel artış yapılması gerektiğini söylediği ifade edildi.

Asgari Ücretin Muhtemel Seviyeleri

Erdursun'un hesaplamalarına göre, eğer IMF'nin önerisi doğrultusunda bir artış yapılırsa, mevcut 17 bin TL olan asgari ücret 19 bin 383 TL’ye yükselebilir. Hedeflenen enflasyon rakamları göz önüne alındığında, bu rakam 20 bin TL’ye ulaşabilir. Kendisi yapay zeka ile de bu konuda değerlendirme yaptığını ve yapay zekanın asgari ücretin 24 bin TL ile 25 bin TL arasında olacağını öngördüğünü belirtti.

Emekli Maaşları Üzerine Öngörüler

Erdursun, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL seviyesinden 15 bin TL’ye çıkacağına dair bir yüzde 20’lik artış öngördüğünü ifade etti. Geçtiğimiz yıl için emekli maaşları hakkında yaptığı yüzde 49’luk artış tahmininin doğru çıkmasıyla birlikte, bundan sonraki artışların daha ılımlı olacağını, genellikle yüzde 20 civarında olacağını belirtti.

Memur Maaşları ve Artışlar

Memurların maaşlarına gelecek zam konusunda da önemli bilgiler veren Erdursun, memur ve memur emeklilerine yüzde 10 artış yapılacağını açıkladı. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise yüzde 13,5 ila 15 arasında bir artış yapılması bekleniyor. En düşük emekli maaşında yüzde 20’lik bir artış ile 15 bin TL seviyesine ulaşılacağı ifade edildi.

Finans Haberleri