Bakanlıklardan ortak çalışma! Detaylar belli oldu: Kadınlara büyük müjde

Çalışan anneler ve anne adayları için doğum izni sürelerinin uzatılması konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Düşen doğum oranlarına çözüm bulmak amacıyla dört bakanlık ortak bir çalışma başlattı. Doğum izni süresinin artırılması ve çocuk sayısına göre izin verilmesi gibi konular gündemde. İşte doğum izni ile ilgili son haberler...

Doğum İzni Süreleri Yeniden Ele Alınıyor

Çalışan kadınların doğum izni süresi şu an 4 ay ile sınırlı ve bu sürenin bir kısmı hamilelik sırasında kullanılınca anne ve bebek birlikte daha az zaman geçiriyor. Anneler izin sürelerinin uzatılmasını talep ederken, hükümet de doğum oranlarını artırmak amacıyla harekete geçti. Bu bağlamda dört bakanlık bir araya gelerek ortak bir çalışma başlattı.

Kademeli Doğum İzni Nedir?

Kademeli doğum izni uygulaması annelere çocuk sayısına göre farklı sürelerde izin verilmesini öngörüyor. Tek çocuk sahibi annelere daha az, çok çocuk sahibi annelere ise daha fazla izin verilmesi planlanıyor. Bu düzenleme ile annelerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi amaçlanıyor. Ayrıca, üç yaşına kadar evden ya da esnek çalışma modeli de değerlendiriliyor.

Özel Sektörde Çalışan Kadınlara Destek

Çalışma kapsamında doğum izni süresinin artırılmasının etkileri de analiz ediliyor. Çalışan ve çalışmayan kadınlar arasındaki doğum oranları incelenecek. Özel sektörde çalışan kadınlar için destek paketleri hazırlanması gündemde. 2023'te 1.51'e kadar düşen doğum hızını artırmak amacıyla Aile Bakanlığı'nın doğum teşviki yardımı yapması planlanıyor.

Doğum İzni Süreleri Uzayacak mı?

Doğum izninde olan kadınlar, işlerine dönme süresinin yetersizliğinden şikayet ederken, bu sürenin uzatılmasını istiyorlar. Anneler ve anne adayları, yürütülen çalışmaları desteklediklerini belirterek, "Tek başına bebek büyüten anneler için mantıklı geldi bana. Olursa çok sevinirim, en azından bundan sonraki anne adayları için" şeklinde görüşlerini dile getirdiler.

Özel Sektörde Uzun Doğum İzni Mümkün mü?

Özel sektörde doğum izninin uzun süreli kullanılması konusunda bazı endişeler var. Çalışan kadınlar, özel sektörde uzun doğum izni almanın zor olduğunu ifade ederek, "Bir yıl izin alsan yerine başkasını alacaklar. Ancak bence bu çok mantıklı olur, hem anneler hem de aile düzeni için. Sağlıklı çocuk yetiştirmek istiyorsak güzel bir çalışma" dediler.

Doğum izni sürelerinin uzatılması ve annelere esnek çalışma imkanları sunulması gibi düzenlemelerle hem çalışan annelerin hem de doğum oranlarının artırılması hedefleniyor. Hükümetin bu konuda attığı adımlar yakından takip ediliyor.

Finans Haberleri