Dün itibari ile başladı! Yapmayanlar çok büyük ceza ödeyecek

Bugün sona eriyor ve ev sahiplerini ilgilendiren bir uyarı geldi. Henüz kira beyannamesi vermeyenler bugün son günlerini yaşıyorlar. Bu önemli beyannameyi vermeyenler ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Bugün son gün ve ev sahipleri için kira beyannamesi verme zorunluluğu bulunuyor. Konut kira gelirlerinde yıllık 21 bin lira, iş yeri kira gelirlerinde ise 150 bin lira istisna tutarını aşanlar beyanname vermeleri gerekiyor.

Elektronik Ortamda Beyanname Nasıl Verilir?

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi olan "gib.gov.tr" üzerinden "Hazır Beyanname Sistemi" ile gerekli işlemleri gerçekleştirebilirler. Konut veya iş yeri kiralayan mükellefler, elde ettikleri geliri beyan etmek için son güne ulaştılar ve beyannamelerini bugün vermeleri gerekiyor.

Gelir Vergisi Beyannamesi de Unutulmamalı!

Gerçek kişiler, geçen yıl elde ettikleri ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri ile yurt dışından faiz ve kar payı kazançları için de 5 Nisan'a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurmak zorundalar. Bu beyannameleri ise "gib.gov.tr" üzerinden 7 gün 24 saat erişilebilen Hazır Beyan Sistemi üzerinden verebilirler.

Tahakkuk Eden Vergilerin Ödenmesi

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi iki eşit taksitte ödenebilir. Tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ödenebilir. Dijital Vergi Dairesi, mobil uygulama, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale veya vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla ödeme yapılabilir.

Bugün son günü olan bu beyanname ve ödeme işlemlerinin ihmal edilmemesi önemlidir. Ev sahipleri ve mükellefler, bu süreci tamamlamak için son güne dikkat etmelidirler.

Finans Haberleri