Emekli memur ve asgari ücret zammı için son rakam belli oldu! Erdursun son dakika duyurdu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, emekli memurlar ve asgari ücretliler için 2025 yılına yönelik zam oranlarıyla ilgili önemli rakamlar paylaştı.

Milyonlarca vatandaş, yeni yılda yapılacak zamlara dair bilgileri merakla bekliyor. Ekonomi yönetimi, emekli, memur ve asgari ücret zamlarının belirlenmesinde enflasyon verilerini temel alacağını daha önce ifade etmişti.

Erdursun’un Canlı Yayındaki Değerlendirmeleri

Erdursun, Habertürk televizyonunda gerçekleştirdiği canlı yayında, zam oranlarıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Daha önceki zam oranlarını doğru tahmin eden Erdursun, mevcut enflasyon verileri, kişisel görüşleri ve yapay zekadan elde ettiği bilgiler doğrultusunda, yeni emekli, memur ve asgari ücretler için üç farklı rakam önerdi.

IMF’nin Tavsiyeleri Üzerine Analiz

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’ye asgari ücreti artırma önerisinde bulunarak, yüzde 14'lük bir artış yapılmasını tavsiye etti. IMF, hedeflenen enflasyonun altında bir artış gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, daha yüksek artışların enflasyon hedeflerine ulaşmayı zorlaştırabileceğini belirtti. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşları da benzer bir yaklaşım sergileyerek, zam oranlarının hedeflenen enflasyonla uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Asgari Ücretteki Beklentiler

Erdursun’un tahminlerine göre, IMF’nin önerdiği yüzde 14'lük artışla asgari ücret 17 bin TL'den 19 bin 383 TL’ye yükselebilir. Hedeflenen enflasyon oranlarına göre, asgari ücretin 20 bin TL olabileceği öngörülüyor. Uzman, kendi görüşü doğrultusunda asgari ücretin 20 bin TL ile 21 bin 250 TL arasında olacağını düşünüyor.

Yapay Zeka ile Asgari Ücret Tahmini

Erdursun, yapay zekaya da asgari ücret tahmininde bulunmasını istedi. Yapay zeka, asgari ücretin 24 bin ile 25 bin TL arasında olacağını belirtti. Ancak Erdursun, yapay zekanın tahmininin yüksek olduğunu düşünerek, asgari ücretin 20 bin TL ile 21 bin 250 TL arasında kalacağını ifade etti.

Emekli Aylıklarındaki Beklentiler

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olduğunu hatırlatan Erdursun, bu rakamın yüzde 20’lik bir artışla 15 bin TL olacağını öngördü. Önümüzdeki dönemde emekli aylıklarının artış oranlarının 20’ler civarında olacağını belirtti.

Memur ve Emekli Maaşlarındaki Artış Oranları

Erdursun, memurların aylıklarına da yaklaşık yüzde 10 artış yapılacağını duyurdu. Memur ve memur emeklileri için bu artış yüzde 10 olurken, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin alacağı artışın ise yüzde 13,5 ila 15 arasında olacağı belirtildi. En düşük emekli maaşının, belirlenen artış oranlarıyla birlikte 15 bin TL’ye ulaşacağı vurgulandı.

Finans Haberleri