S&P'den KKM Baskısı Uyarısı
S&P Global'ın hazırladığı son rapor, Türkiye analizinde Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) Merkez Bankası rezervleri üzerinde baskı oluşturduğunu vurguluyor. Raporda, yüksek petrol fiyatlarının gelişmekte olan ülkeler için bir baskı kaynağı olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durumun sadece Türkiye için değil, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi EMEA ekonomileri ve Güney Afrika gibi emtiaya dayalı ekonomiler için de geçerli olduğu belirtiliyor. S&P Global, Türkiye'nin yeni yönetimiyle birlikte reformist bir yaklaşım sergilediğini ifade ediyor.
KKM'nin Etkisi
S&P, Merkez Bankası'nın son 4 ay içinde gerçekleştirdiği 2150 baz puanlık faiz artışına dikkat çekiyor ve KKM'nin maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na kaymasının net rezervler üzerinde ek bir yük oluşturduğunu vurguluyor. Ayrıca, enflasyonla mücadele ve dolarizasyonun azaltılması için daha uzun bir süre ve daha yüksek faiz oranlarının gerekebileceği belirtiliyor. Raporda, Mart 2024 seçimlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği ifade ediliyor.
Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış, ekonomideki rasyonellik ve ortodoks para politikalarına yönelme sonucu ortaya çıktı. Mayıs 2023 seçim döneminde rezervler tarihi düşük seviyelere gerilemişti, ancak seçimler sonrası ekonomideki reformist yaklaşım sayesinde rezervlerde yükseliş trendi başladı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına devam edeceğini ve politika faizlerinin yükseleceğini öngörüyor.
Rezerv Verileri
TCMB'nin haftalık verilerine göre, brüt rezervler 22 Eylül itibarıyla 83 milyar 811 milyon dolara yükseldi, bu 16 Aralık 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Ayrıca, altın rezervleri 41 milyar 555 milyon dolardan 41 milyar 692 milyon dolara, toplam rezervler ise 121 milyar 515 milyon dolardan 125 milyar 503 milyon dolara çıktı. Net uluslararası rezervler ise son 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Bu artışlar, Türkiye'nin ekonomik istikrarını ve döviz rezervlerini güçlendirmesine işaret ediyor.