Neden bu kadar pahalı olduğu açıklandı! Her evde bulunan o parça servet değerinde sakın atmayın - Türkiye'de her evde en az ikinden fazla telefon var. Aktif olarak resmi verilere göre, 2022 yılı ilk çeyreğinde 70,5 milyon mobil olmak üzere toplam 88,8 milyona telefon bulunuyor. Her birinin içinde altın değerinde servet yatıyor.
Kullanım ömrü sonra eren elektronik cihazları kişiler genellikle rafa kaldırıyor. Halbuki yapılan yanlışın farkına varan kişiler direkt olarak içinde yer alan altından paladyuma kadar onlarca kıymetli materyali tamirci yardımıyla çıkartarak ilgili noktalarda satarak ciddi miktarda gelir elde etmektedir. Cep telefonlarında televizyona kadar günlük yaşamımızda vazgeçilmez hala gelen elektrikli ve elektronik aletler maden yatağı görevi görüyor. Türkiye'de yılda yaklaşık kişi başına 8 kilogram elektronik atık üretiliyor. Her birinin içinde ortalama hesap yapıldığında 800 milyon eurodan fazla değere sahip olduğu açıklandı.
Birleşmiş Milletler Üniversitesi ile beraber Uluslararası Telekomünikasyon Birliği işbirliğinden hazırlanan küresel atık izleme değerlendirme raporu yayınlandı. En son ki paylaşılan raporda, 2016 yılından dünya genelinde 44 milyon elektronik atık elde edildi. Türkiye araştırmalarında toplam 623 in ton e-atık olduğu belirtildi. Tahmini olarak telefonların içinde bulunan materyaller 55 milyar euro değerinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Türkiye'de geri dönüşümle ekonomiye kazandırılan 800 milyon eurodan fazla telefonların içindeki materyallerin farkına varan vatandaşlar, tamir dükkanlarına akın etmeye başladı.
ALTIN DEĞERİNDE SERVET VAR
Türkiye'de 125 ton e-atığın geri dönüşüme kazandırılmasıyla ekonomide 800 milyon eurodan fazla gelir katkısı sağlandı. Her yıl dünya genelinde 55 milyar euro çöpe atılıyor. Konu üzerine devletler harekete geçti. Özellikle Fransa ve İngiltere bu konu üzerinde ortak çalışma yürütüyor.
Eskişehir'de yaşayan bir vatandaş telefon al-sat yaptığı esnada merakı üzerine elektronik eşyaların iç kısmındaki materyalleri çıkartarak araştırmaları sonucu elektronik sistemlerde yüzde 99 altın ve değerli materyaller olduğunu söyledi.
Hurda telefonları alıp ciddi miktarda para kazandığına vurgu yapan vatandaş, telefon içindeki ana kart, 14 ve 22 ayar altın, değerli paladyum ve işe yarayan diğer parçalar sayesinde her yıl milyona yakın gelir elde ediyor.
Telefonların ne bu kadar pahalı olduğu da anlaşılmış oldu. Şirketler telefonların içine yerleştirdiği ekipmanlarda değerli materyalleri koyduğu bilgisini hiçbir zaman söylemedi. Bir vatandaşın yanlışlıkla hareket etmesi sonucu tüm dünyaya yıllar evvel yayılan araştırma sonucu gerçekliğin açığa kavuşmasıyla küresel ekonomide alana yönelik sektör oluştu.