Tam 39 yıl sonra bir ilk yaşandı! Fiyatlara zam yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan uğraksız geçiş yapan gemiler için belirlenen ücretin 'altın frank' üzerinden 5,07 dolar olacağını duyurdu.

Bu düzenleme ile birlikte, geçiş ücretlerinde 2022 öncesine göre 6,3 kat artış yaşanacak. Bakan Uraloğlu, yapılan bu zam sayesinde devlet hazinesine daha fazla döviz girişinin sağlanacağını ve Türk Boğazları'nın deniz emniyeti, güvenliği ve çevre koruma altyapısının sürekli güçlendirileceğini belirtti.

39 Yıl Sonra İlk Zam

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Boğazları'ndan geçiş ücretlerinin 1 Temmuz'dan itibaren güncelleneceğini belirtti. 7 Ekim 2022'de 39 yıl aradan sonra ilk kez boğaz geçiş ücretlerinde zam yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, 2023 Temmuz ayında 4,42 dolara yükseltilen ücretlerin, 2024 Temmuz itibarıyla 5,07 dolara çıkarılacağını bildirdi. Bu düzenlemenin, Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ilgili kurumlarla yapılan çalışmalar sonucunda Cumhurbaşkanı kararıyla hayata geçirildiği ifade edildi.

Ücretlerin 6,3 Katına Çıkarılması

Bakan Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin her yıl 1 Temmuz'da güncelleneceğini belirtti. Montrö Sözleşmesi'ne göre, bu gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri için ücret alındığını belirten Uraloğlu, gemilerin net tonajına (NRT) göre hesaplama yapıldığını ve birim olarak 'altın frank' kullanıldığını açıkladı. Uraloğlu, "10 bin net tonajlı bir gemi, 2022 öncesinde toplam 3 bin 240 dolar öderken, 1 Temmuz 2024 itibarıyla bu ücret 20 bin 370 dolara yükselecek. Bu güncellemeyle ücretleri 6,3 kat artırmış olacağız" dedi.

Güvenlik ve Altyapıya Yatırım

Bakan Uraloğlu, yapılan bu zam sayesinde devlet hazinesine daha fazla döviz girişi sağlanacağını belirterek, elde edilecek gelirin Türk Boğazları'nın deniz emniyeti, güvenliği ve çevre koruma altyapısının güçlendirilmesinde kullanılacağını ifade etti. Uraloğlu, "Bu adımla birlikte, Türk Boğazları'nda gerekli altyapı ve trafik izleme sistemlerini sürekli olarak geliştireceğiz" dedi.

Finans Haberleri