Yeni düzenleme detayları belli oldu! Milyonlarca kişiye erken emeklilik fırtsatı geliyor

TBMM'de emeklilik yasasıyla ilgili önemli düzenlemelerin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerin, Bağkur'lular ve ev kadınları için erken emeklilik imkanlarını içerdiği belirtiliyor.

Yapılacak düzenleme ile ev kadınları da emekli olabilecek. Aile Koruma Paketi çerçevesinde, çalışma imkanı bulamayan veya yeterli prim ödemesi yapamayan ev kadınları için sosyal güvence sağlanacak. Bu kapsamda devlet, kadınların prim ödemelerinin bir kısmını üstlenecek.

Bağ-Kur'lulara Erken Emeklilik İmkanı

Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik imkanı sunulacak. Prim eksikliği bulunan Bağ-Kur'lular, yaş şartını tamamlayarak hemen emekli olabilecek. Bu düzenleme, milyonlarca Bağ-Kur'lunun emeklilik hakkını erken elde etmelerine olanak tanıyacak.

Ev Kadınları ve Anneler İçin Yıpranma Desteği

Ev kadınları ve anneler için yıpranma benzeri prim günü sayısı desteği ve yaş indirimi öngörülüyor. Örneğin, prim ödeyen bir anne her yıl ek prim günü kazanacak ve daha az prim ödeyerek daha genç yaşta emekli olabilecek.

Bağ-Kur Emeklilik Şartlarında İyileştirme

1999 öncesinde Bağ-Kur emeklilik şartları, kadınlar için 7200 gün, erkekler için 9000 gün olarak uygulanıyordu. Yapılacak düzenleme ile bu prim ödeme gün sayısı 1800 gün azaltılarak 7200'e çekilecek, böylece 2008 sonrası SSK'lılarla eşitlenecek.

Küçük Esnaf İçin Emeklilik Şartlarında Kolaylık

Düzenleme, basit usulde vergilendirilen esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf için geçerli olacak. Kuaför, terzi, bakkal, berber gibi esnaflar için emeklilik prim şartı 7200 gün olarak belirlenecek. Bu, küçük esnafın daha erken emekli olmalarını sağlayacak bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sonuç olarak, yapılacak bu düzenlemelerle TBMM, emeklilik konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Özellikle ev kadınları, Bağ-Kur'lular ve küçük esnaf, yeni düzenlemelerle emeklilik haklarına daha erken kavuşacaklar.

Finans Haberleri