ABD, İran Saldırı Riski Karşısında İsrail'deki Çalışanlarının Seyahatlerini Kısıtladı: Bölgede Tansiyon Tırmanıyor

ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı. Alman Havayolları Lufthansa da Tahran seferlerini askıya aldı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cameron, İran'ı tansiyonu düşürmeye çağırdı. Peki, Ne olmuştu?

ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı. Bu karar, İsrail'in Suriye'deki İran Konsolosluğu'na hava saldırısı düzenlemesinin ardından bölgede artan tansiyonun bir göstergesi olarak görülüyor. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, çalışanlarına "tedbir amacıyla" Kudüs, Tel Aviv ve Beerşeba'nın dışına seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Bölgesel Gerilim Tırmanıyor:

İsrail'in hava saldırısının ardından İran misilleme tehdidinde bulunmuştu. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırının "cevapsız" kalmayacağını ifade etmişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi ise "İsrail'in elçiliklerinin hiçbiri artık güvende değil ve bu korku nedeniyle şu ana kadar 28 büyükelçiliğini kapattılar" demişti.

Alman Havayolları Lufthansa Tahran Seferlerini Askıya Aldı:

Alman Havayolları Lufthansa, İran'ın başkenti Tahran'a yönelik uçuşlarını yarına kadar uzattı. Lufthansa, bu kararı "güvenlik endişeleri" nedeniyle aldığını açıkladı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cameron İran'ı Tansiyonu Düşürmeye Çağırdı:

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Cameron, İran'ın Orta Doğu'yu daha derin bir çatışmaya sürüklememesi gerektiğini ifade etti. Cameron, "Yanlış hesaplamanın daha fazla şiddete yol açabileceğinden endişeliyim. İran, tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla saldırının önlenmesi için çalışmalı" dedi.

Olayların Gelişimi:

1 Nisan Pazartesi: İsrail ordusu, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğu'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetti.

2 Nisan Salı: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırının "cevapsız" kalmayacağını ifade etti.

3 Nisan Çarşamba: İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi, İsrail'in elçiliklerinin artık güvende olmadığını söyledi.

4 Nisan Perşembe: ABD Joe Biden, İsrail'e yönelik savunma desteğini yineledi.

5 Nisan Cuma: ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı General Michael Kurilla, İsrail'e ziyaret düzenledi.

6 Nisan Cumartesi: ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı. Alman Havayolları Lufthansa da Tahran seferlerini askıya aldı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cameron, İran'ı tansiyonu düşürmeye çağırdı.

Gündem Haberleri