Avrupa Birliğinin projesi Avrupa Siyasi Topluluğuna Türkiye dahil edilecek mi? Avrupa Siyasi Topluluğu nedir?

Avrupa Birliğinin bir an önce kurmak istediği Avrupa Siyasi Topluluğu projesinde Türkiye de yer alacak mı? Avrupa Siyasi Topluluğunun amacı ne, öneri hangi ülkeden geldi bütün detayları...

Avrupa'nın yeni entegrasyonu Avrupa Siyasi Topluluğu projesi kuruluyor. Dünyada ilk kurulan ve etkili olan entegrasyonlar Avrupa'dan çıktı. Avrupa Birliği güncel bilgilerle, 27 ülke ve 447 milyon nüfusuyla 24 dili içinde barındıran 1952 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adı altında kurularak yıllar içerisinde günümüze kadar gerçekleştirdiği toplantılar ile 7 Şubat 1992 yılında imzalanan Maastricht Anlaşması ile şimdiki adını alan en güçlü entegrasyondur. 

AVRUPA'DA BÜTÜNLEŞME HAREKETLERİ

Avrupa, İkinci Dünya Savaşı'ndan yüklü kayıpla ayrıldı. Savaşı kazanmasına rağmen mutlu olduğu tek konu işgal edilmemeleri oldu. Sömürge alanlarında hakimiyetlerini kaybetmeden hızlanarak arttırmaya giderek dekolonizasyon adı altında 1950 yılından günümüze kadar hakimiyet alanlarında uluslararası hukuka aykırı izlenim göstermemek için arka planda kurduğu sistemle yıllarca sömürgeciliğe devam etti. Geçirdiği iki dünya savaşının kaybını geri elde etmek daha da güçlenmek adına elinde bulundurduğu imkanları kullanarak uzun yıllar işgalcilikle güçlenmeye yoluna gitti. 

Avrupa'da ''Birleşik Avrupa'' fikrinin doğuşu ile iki yeni kavram yeniden hararetlendi. Federalizm mi yoksa Hükümetlerarasıcılık mı uygulanacak sorusuna İtalyan federalist Spinelli ile Fransız Robert Schuman arasında yeni kurulacak bütünleşme hareketinde fikirleri boy göstermeye başladı. 1952 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunun kurulmasına yol Robert Schuman, Jean Monnet bütünleşmenin fikir babalarıdır. 

Avrupa'da bütünleşme hareketinin kurulma amacı, savaş malzemesi üretiminde 2 ana madde kömür ve çeliğin üretimi, paylaşılması ve satışında ortak bir otorite tarafından yönetilmesi kararı rol oynadı. Fikir 9 Mayıs 1950'de Schuman Planı ile hayata geçerek Avrupa Birliği günümüz halini aldı.

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU TEMELİ

İtalya Başbakanı Alcide De Gasperi teklifiyle, 1950 yıllarında Avrupa'da Siyasi Topluluk oluşturma özellikle Avrupa'nın dış politikada bütünleşmesini öneren ekonomik bütünleşme gibi siyasi birlik kurulmasını teklif etmişti. Ama Fransa'nın Ortak Savunmayı mecliste reddetmesiyle Ortak Siyasi Topluluk fikri de yok olmuştu. Günümüzde Fransa'nın öncülüğünde bu adım tekrar gündeme geldi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI EMMUEL MACRON

Fransa, 1950 yıllarında İtalyan Başbakan Gasperi'nin teklifini reddetmiş olsa da günümüzde yıllarda önce önerilen teklifi yeniden kendisi gün yüzüne çıkarmaya başladı. Macron teklifinde, AB üyesi olmayan ancak AB ile yakın ilişki içinde olan komşularının da katılım ile kurulacak Avrupa Siyasi Topluluğu projesini hayata geçirmek için yoğun çaba sarf etti. Çabalarının sonucu yanıt bulacak gibi gözüküyor. Büyük ihtimalle proje hayata geçecek.

TÜRKİYE, AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞUNA DAHİL OLACAK MI?

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çekya, Prag'da düzenlenecek toplantıda Türkiye'nin yeni kurulacak entegrasyona dahil olması yönünde yeşil ışık yaktığı belirtildi. Fransa'nın köklü devlet haber kanalının ana başlığı, ''Macron'un sevgili projesine Ankara'yı dahil etmekte isteksiz'' başlığı öncü olacağı projeye dahil olacak ülkeleri belirleme rolü olduğu da başlığa eklenen dikkat çekici yazı dizininden birileriydi.

Türkiye, artık eskisi gibi dahil edilmesi ihtimal değil üye olması gereken başat aktör olması gereken ülke konumunda yer alıyor. Avrupa Birliği üyelik sürecinde yaşanılanların tekrar olmaması için oluşum öncesi net kararların verilmesi bekleniliyor.

Gündem Haberleri